Mięso – ceny z dn. 01.12.09.

Jest gorzej niż jeszcze dwa tygodnie temu, przyznają maklerzy handlujący mięsem, bo sprzedaż czegokolwiek, graniczy z cudem. Ceny ostro lecą w dół, a zainteresowania jak nie było, tak nie ma.

Ten tydzień przynosi kolejne obniżki cen półtusz wieprzowych. Teraz świeże w klasie E kosztują 5 złotych 40 groszy za kilogram. To spadek w ciągu ostatnich dwóch tygodni nawet o 20 groszy.

Osłabł także import mięsa z zachodu Europy. Bo choć oferty sprzedaży są bardzo atrakcyjne, nikt nie chce ryzykować ze sprowadzaniem nadmiernych ilości wieprzowiny. Tym bardziej, że zdesperowane firmy na naszym rynku, próbują pozbywać się towaru, coraz bardziej obniżając ceny.

Mimo to zapasy są bardzo duże. Nie ma chętnych ani na najtańszy asortyment, ani – mimo nadchodzących świąt na najwyższej klasy elementy. Prezentowane więc przez nas ceny są wyjściowymi, do negocjacji.

  • NAJCZĘSTSZE STAWKI – ceny do negocjacji:

  • karkówka b/k – 8,00 – 8,90 zł/kg
  • karkówka z/k – 7,20 – 9,50 zł/kg
  • schab b/k – 11,60 – 13,20 zł/kg
  • schab z/k – 7,40 – 13,00 zł/kg

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP