Mąka – ceny z dn. 04.01.2011.

W nowy rok młynarze wchodzą ze starymi problemami. Pszenicy brakuje w całym kraju. Za tonę dobrego jakościowo ziarna sprzedający żądają już grubo ponad 900 złotych, a bywa ze i tysiąc, do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt transportu. Kto ma ziarno pozbywa się go niechętnie, licząc na wyższą cenę. Szanse na zakup zboża mają tylko te firmy, które płacą i dobrze i szybko.

Najtrudniej zdobyć zboże o odpowiedniej liczbie opadania i wysokim glutenie. A to właśnie te parametry decydują o przydatności wypiekowej ziarna. Bywały lata, że gluten wynosił 30, teraz ledwo mieści się w granicach normy czyli powyżej 26. Ale jeszcze gorzej jest z liczbą opadania. Na jakość wyprodukowanej z takiego ziarna mąki narzekają piekarze, prawdopodobnie zmianę odczują też klienci. Ale w tym sezonie innego wyjścia nie ma.

Pszenicy nie ma skąd sprowadzić, Węgrzy mają jeszcze gorszą, na Słowacji zapasy są na wykończeniu. Import z Ameryki jest za drogi, w Argentynie susza. Zapowiada się więc trudny przednówek. A zapasów młynom wystarczy zaledwie na miesiąc. Takich cen mąki młynarze nie pamiętają. Przed rokiem kilogram chlebowej kosztował około 70 groszy, teraz prawie dwa razy więcej. I ceny wciąż idą w górę. Od 1 stycznia o kolejne kilka groszy.

  • MĄKA PSZENNA – hurtowe ceny zbytu:
  • typ 750 – 1,20-1,37 zł/kg
  • typ 500 – 1,30-1,43 zł/kg

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP