Tego nie pamiętają nawet najstarsi hodowcy. Zima coraz bliżej a ceny jaj idą w dół. Towaru jest tak dużo, że mało prawdopodobne aby w tym roku Święta Bożego Narodzenia miały trwale odwrócić tę tendencję.
To ostatni rok starych klatek, a wielu drobiarzy zamiast modernizować kurniki wolało po prostu wybudować obok nowe. W ten sposób teraz trzymają dwa razy więcej kury. I w starych i nowych obiektach. Także ci którzy o inwestycjach nawet nie myślą, wykorzystując ostatnią okazje, wstawili stada.
Coraz mniej jest teraz „esek”, coraz więcej – jaja dużych, bo młode kury już podrosły. Za nie opakowane jaja hodowcy dostają od 9 groszy za najmniejsze sztuki, do 20 za największe. Tyle płacą pośrednicy.
-
JAJA – średnie ceny zbytu:
- S – 0,09 – 0,12 zł/szt.
- M – 0,13 – 0,16 zł/szt.
- L – 0,15 – 0,18 zł/szt.
- XL – 0,20 – 0,25 zł/szt.
Opakowane i dostarczone do sieci supermarketów kosztują ponad 20 groszy, odstawiane do małych sklepików nawet ponad 30. Przed rokiem hurtowe ceny jaj były prawie o 1/5 wyższe. Równie mocne przeceny w przetwórstwie.
Kilogram jaj kosztuje teraz niecałe 2 i pół złotego. Przed rokiem 4.
-
JAJA – targowiska:
- woj. mazowieckie 0,17 – 0,70 zł/szt.
- woj. świętokrzyskie 0,25 – 0,60 zł/szt.
- woj. podlaskie 0,30 – 0,80 zł/szt.
- woj. małopolskie 0,30 – 1,00
- woj. lubuskie 0,35 – 0,40
- woj. lubelskie 0,40 – 0,60
- woj. pomorskie 0,40 – 0,60
- źródło ODR
A na targowiskach bez większych zmian, ale rozpiętości ogromne. Od 17 groszy na Mazowszu za jaja fermowe do złotówki w Nowy Targu za tak zwane wiejskie.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź