Cena cukru surowego wspięła się na 30-letnie szczyty, a cukru białego osiągnęła najwyższy w historii poziom notowań – 784 dolarów za tonę. I nic nie daje nadziei na obniżki.
Rynek zdaje się być głuchy na opinie analityków o spodziewanej większej o ponad 8 procent produkcji cukru w sezonie 2010/11. Wręcz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, że marsz cen w górę właśnie się rozkręca.
Dla rynku najważniejsze są teraz nie globalne prognozy produkcji, ale informacje płynące bezpośrednio od producentów. Tymczasem jeden z największych z nich – Brazylia wciąż nie może poradzić sobie z rozładowaniem kolejki statków czekających na załadunek.
Zwiększony popyt na brazylijski cukier mocno nadwyrężył tamtejsze zapasy i firmy nie radzą sobie z dostarczaniem odpowiednich ilości surowca.
Dodajmy do tego sygnały o mniejszych od spodziewanych zbiorach trzciny cukrowej płynące z Brazylii i Indii oraz o 12 procent mniejszą produkcje cukru w Rosji, bardzo uszczuplone światowe zapasy i słabnącego dolara, a okaże się, że przewidywania maklerów co do dalszych wzrostów cen są więcej niż prawdopodobne. Tylko od połowy października notowania cukru surowego wzrosły już o jedną czwartą.
CUKIER SUROWY – NOWY JORK – transakcje terminowe na 2011 rok:
marzec – 1862 zł/t – wzrost o 5,5%
maj – 1720 zł/t – wzrost o 6,0%
lipiec – 1568 zł/t – wzrost o 6,0%
Za tonę na giełdzie w Nowym Jorku w kontraktach na marzec trzeba zapłacić ponad 1850 złotych – 5 i pół procent więcej niż tydzień temu. O ponad 5 procent droższy jest cukier biały.
-
CUKIER BIAŁY – LONDYN – transakcje terminowe:
- grudzień 2010 – 2095 zł/t – wzrost o 5,1%
- marzec 2011 – 2097 zł/t – wzrost o 5,0%
- maj 2011 – 2018 zł/t – wzrost o 5,3%
Na londyńskim parkiecie tona z dostawą jeszcze w tym roku wyceniana jest na blisko 2100 złotych.
Chińskie władze by uspokoić wewnętrzny rynek uruchomiły sprzedaż z zapasów interwencyjnych – cena wywoławcza nie była wysoka, bo nie przekraczała 1650 złotych za tonę.
-
CUKIER BIAŁY NA ŚWIECIE – ceny producenta:
- Chiny – 2818 zł/t
- Rosja – 2666 zł/t
- Brazylia – 2209 zł/t
- Indie – 1784 zł/t
- Tajlandia – 1452 zł/t
Ale efekty przerosły oczekiwania sprzedających – kwota za tonę cukru sięgnęła ponad 2800 złotych, była więc o 70 procent wyższa od wywoławczej.
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź