Cukier – ceny z dn. 09.11.2010.

Cena cukru surowego wspięła się na 30-letnie szczyty, a cukru białego osiągnęła najwyższy w historii poziom notowań – 784 dolarów za tonę. I nic nie daje nadziei na obniżki.

Rynek zdaje się być głuchy na opinie analityków o spodziewanej większej o ponad 8 procent produkcji cukru w sezonie 2010/11. Wręcz przeciwnie, wszystko wskazuje na to, że marsz cen w górę właśnie się rozkręca.

Dla rynku najważniejsze są teraz nie globalne prognozy produkcji, ale informacje płynące bezpośrednio od producentów. Tymczasem jeden z największych z nich – Brazylia wciąż nie może poradzić sobie z rozładowaniem kolejki statków czekających na załadunek.

Zwiększony popyt na brazylijski cukier mocno nadwyrężył tamtejsze zapasy i firmy nie radzą sobie z dostarczaniem odpowiednich ilości surowca.

Dodajmy do tego sygnały o mniejszych od spodziewanych zbiorach trzciny cukrowej płynące z Brazylii i Indii oraz o 12 procent mniejszą produkcje cukru w Rosji, bardzo uszczuplone światowe zapasy i słabnącego dolara, a okaże się, że przewidywania maklerów co do dalszych wzrostów cen są więcej niż prawdopodobne. Tylko od połowy października notowania cukru surowego wzrosły już o jedną czwartą.

CUKIER SUROWY – NOWY JORK – transakcje terminowe na 2011 rok:

marzec – 1862 zł/t – wzrost o 5,5%

maj – 1720 zł/t – wzrost o 6,0%

lipiec – 1568 zł/t – wzrost o 6,0%

Za tonę na giełdzie w Nowym Jorku w kontraktach na marzec trzeba zapłacić ponad 1850 złotych – 5 i pół procent więcej niż tydzień temu. O ponad 5 procent droższy jest cukier biały.

  • CUKIER BIAŁY – LONDYN – transakcje terminowe:

  • grudzień 2010 – 2095 zł/t – wzrost o 5,1%
  • marzec 2011 – 2097 zł/t – wzrost o 5,0%
  • maj 2011 – 2018 zł/t – wzrost o 5,3%

Na londyńskim parkiecie tona z dostawą jeszcze w tym roku wyceniana jest na blisko 2100 złotych.

Chińskie władze by uspokoić wewnętrzny rynek uruchomiły sprzedaż z zapasów interwencyjnych – cena wywoławcza nie była wysoka, bo nie przekraczała 1650 złotych za tonę.

  • CUKIER BIAŁY NA ŚWIECIE – ceny producenta:

  • Chiny – 2818 zł/t
  • Rosja – 2666 zł/t
  • Brazylia – 2209 zł/t
  • Indie – 1784 zł/t
  • Tajlandia – 1452 zł/t

Ale efekty przerosły oczekiwania sprzedających – kwota za tonę cukru sięgnęła ponad 2800 złotych, była więc o 70 procent wyższa od wywoławczej.

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP