Ceny jabłek przemysłowych powoli zrównują się z wyjątkowo niskimi zeszłorocznymi stawkami. Spółdzielnie ogrodnicze za kilogram owoców płacą od 11 do 16 groszy. Zakłady przetwórcze maksymalnie 20.
To już koniec sezonu i chociaż podaż będzie teraz spadać nikt już nie liczy na podwyżki.
Niskie ceny koncentratu jabłkowego spowodowały, że przetwórniom nie zależy na gromadzeniu zapasów surowca. Albo kupią go tanio, albo wcale.
- Jabłka przemysłowe:
- spółdzielnie ogrodnicze – 0,11 – 0,16 zł/kg
- zakłady przetwórcze – 0,15 – 0,20 zł/kg
- Jabłka deserowe:
- spółdzielnie ogrodnicze – 0,50 – 1,67 zł/kg
- rynki hurtowe – 0,50 – 1,67 zł/kg
Nie inaczej jest z odmianami deserowymi, eksport wciąż niewielki. Większość sadowników zamknęła chłodnie i czeka na lepsze czasy. Na krajowym rynku jedne z najwyższych cen, powyżej złotówki, można uzyskać za antonówki. Pozostałe odmiany wyceniane są najczęściej od 50 do 80 groszy.
- Warzywa – zakłady przetwórcze:
- cebula obierana – 0,68 – 0,95 zł/kg
- kalafiory – 0,95 – 1,15 zł/kg
- brokuły – 1,30 – 1,60 zł/kg
- brukselka – 1,40 zł/kg
- marchew – 0,22 – 0,25 zł/kg
- pory – 0,65 – 0,72 zł/kg
- kapusta biała – 0,30 – 0,31 zł/kg
Więcej optymizmu na rynku warzyw. Tu wyraźnie widać, które gatunki są teraz w modzie.
Kalafiory i brokuły do samego końca trzymają wysokie stawki. O kilka % droższa niż przed rokiem jest także brukselka, której skupu dopiero się rozkręca. Ale wyższa cena w tym przypadku oznacza większe nakłady.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź