Trwa skup kurek. pierwsze grzyby pojawiły się już miesiąc temu. Obecne upały powodują, że kurek jest coraz mniej, a ceny rosną. Dlatego wiele firm przetwórczych wstrzymuje się na razie z zakupem surowca. Ale porównaniu z ubiegłym rokiem kurki i tak sa tanie, a to z powodu coraz mniejszego zapotrzebowanie na ten towar w kraju i na świecie oraz ogromnej konkurencji ze strony Rumunii i Bułgarii.
Na początku sezonu za kilogram kurek płacono w skupie maksymalnie 20 złotych, później cena spadła aż o połowę, teraz jest to 14 złotych za kilogram.
-
SKUP KUREK:
- miesiąc temu – 18-20 zł/kg
- tydzień temu – 10 zł/kg
- teraz – 14 zł/kg
A co z mrożonymi grzybami? Kończą się zapasy podgrzybków, borowików i kurek. Ceny nie uległy zmianie, bo kontrakty były podpisane w ubiegłym roku.
Zdobycie towaru graniczy z cudem. Kilogram podgrzybków kosztuje maksymalnie 20 złotych, borowików 50, a zakup kurek to wydatek nawet 36 złotych.
-
MROŻONE GRZYBY – ceny hurtowe:
- podgrzybki – 16-20 zł/kg
- borowiki – 34-50 zł/kg
- kurki – 28-36 zł/kg
Duże różnice są w cenach krajowej i importowanej mrożonej żurawiny. Zapasy jeszcze są. Kilogram polskiego towaru kosztuje do 12 złotych. Na świeże owoce trzeba będzie poczekać do września.
-
MROŻONA ŻURAWINA – ceny hurtowe:
- krajowa – 10,00-12,00 zł/kg
- importowana – 5,00-5,40 zł/kg
Ale za to powoli zaczynają się jagody. Na razie można spotkać tylko pojedynczych zbieraczy, na skup w zakładach przetwórczych trzeba poczekać przynajmniej do końcówki przyszłego tygodnia.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź