Coraz częściej poszukują jej zakłady farmaceutyczne i kosmetyczne i chociaż nadal głównym odbiorca jej ziarna są zakłady produkujące musztardę to uprawa gorczycy na Śląsku cieszy się coraz większą popularnością.
Gorczyca jest znakomitą rośliną w zmianowaniu. Rolnicy, którzy chcą z jej uprawy czerpać zyski muszą się nastawić na wieloletnie zasiewy.
Zygmunt Bieniek – rolnik z Ochab woj. śląskie „To jest roślina jara, głównie udaje się na glebach lżejszych. Jest doskonałym uzupełnieniem płodozmianu.”
Opłacalność sprzedaży ziaren gorczycy jest trudna do oszacowania, wahania na rynku są duże od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych za kilogram. Rolnicy, którzy nie są zrzeszeni w grupach producenckich nie mogą negocjować ceny bezpośrednio z przetwórniami i są skazani na pośredników.
Zygmunt Bieniek „Bardzo trudno jest dotrzeć bezpośrednio do producentów musztardy, bo to głównie oni są największymi odbiorcami gorczycy.”
Gorczyca jest też jedyną rośliną oleistą do której rolnicy nie otrzymują dopłat unijnych jak np. do uprawy rzepaku co dodatkowo powoduje wzrost kosztów produkcji.
Monika Matl/OTV Katowice Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź