„Bezpieczna żywość, zdrowy człowiek” – to hasło III-go Europejskiego Forum Młodych Rolników. Do Bronisławowa nad Zalew Sulejowski przyjechali młodzi rolnicy z całej Polski oraz goście z sześciu innych krajów. Do niedzieli potrwa wymiana doświadczeń – wszystko po to, żeby poprawić stan polskiego rolnictwa.
Łukasz Kiwała pod Skierniewicami uprawia pieczarki. Rozwija gospodarstwo dzięki unijnemu dofinansowaniu. Producent grzybów mówi, że o unijne pieniądze nie tak łatwo.
Łukasz Kiwała – producent pieczarek – „Trzeba dużo czasu poświecić i być bardzo skrupulatnym w tym i być na bieżąco z przepisami europejskimi, bo one ulegają zmianom i trzeba też wiedzieć czego się chce.”
Młodzi rolnicy zrzeszają się w grupy producenckie, bo dużym łatwiej o pomoc zewnętrzną.
Adam Michaś – Związek Zawodowy Młodych Rolników – „Małe gospodarstwa powinny odchodzić w kierunku działalności nierolniczych, stąd te programy unijne, które są stworzone właśnie dla gospodarstwa, aby mogły przejść na tzw. dwuzawodowość.”
Podczas Forum mówi się też o znacznym postępie w polskim rolnictwie.
Zygmunt Kocimowski – ARiMR w Łodzi – „Niektórzy rolnicy wręcz powiedziałbym już są dalej niż niektórzy rolnicy w starej Unii, jeżeli chodzi o doposażenie w sprzęt, o wydajność, o technologię produkcji.”
Tematem przewodnim forum jest zdrowa żywność, więc polscy i zagraniczni uczestnicy dowiedzą się o tym sporo – między innymi uslyszą na czym polega certyfikowanie żywność. Oprócz wykładów, w ramach Europejskiego Forum Młodych Rolników, przewidziano zajęcia warsztatowe oraz wyjazd do przykładowych gospodarstw na terenie województwa łódzkiego.
J.Stępnicki, M.Michalak/OTV Łódź Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź