Badania pokazują, że większość Europejczyków jest nieufna wobec żywności powstałej z klonowania zwierząt. Dzieje się tak pomimo rosnącej akceptacji dla innych nowych technologii.
A wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu od owieczki Dolly. Szkoccy naukowcy byli pierwszymi, którzy pokazali, że klonowanie zwierząt nie stanowi już problemu. Potem nastąpiła prawdziwa eksplozja podobnych eksperymentów.
To japoński byk Yasafuku, czempion medalista, ojciec 30% populacji japońskiej rasy czarnej. Zwierzę, nie żyje od kilkunastu lat. A to już jego klon. Eksperymenty eksperymentami, ale problem szybko dotarł z laboratoriów na… półki sklepowe.
W zeszłym roku brytyjscy konsumenci zostali zszokowani informacją, że do sklepów trafiło mięso pochodzące ze sklonowanych krów. Wprawdzie Unia Europejska chce zakazać handlu takimi towarami, ale może nie będzie to potrzebne. Ostatnie badania Eurobarometru pokazują, że konsumenci wcale nie chcą takich towarów.
Anna Katner Redakcja Rolna TVP 289
Zostaw odpowiedź