Na rynku drobiu przygotowania do sezonu letniego, a zatem nadziei na większą konsumpcję w pełni.
W tym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszą się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane są też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży nie ma mowy. A brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny jest w cenach.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.
-
Kurczaki – giełdy towarowe – max. ceny transakcyjne:
- filety z piersi – dzisiaj – 11,20 zł/kg | 2 tygodnie temu – 12,00 zł/kg
- tuszki – dzisiaj – 4,90 zł/kg | 2 tygodnie temu – 5,00 zł/kg
- ćwiartki – dzisiaj – 4,20 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,80 zł/kg
- skrzydła – dzisiaj – 4,40 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,60 zł/kg
Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł – te ostatnie są droższe o 80 groszy za kilogram.
Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.
-
Podroby z kurczaków – giełdy towarowe – max. ceny transakcyjne:
- wątróbki – dzisiaj – 2,80 zł/kg | 2 tygodnie temu – 2,70 zł/kg
- serca – dzisiaj – 2,80 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,80 zł/kg
- żołądki – dzisiaj – 3,90 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,50 zł/kg
O 40 groszy droższe są żołądki, o 10 wątróbki. Aż o złotówkę tańsze są serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź