Drób – ceny z dn. 30.04.2010.

Na rynku drobiu przygotowania do sezonu letniego, a zatem nadziei na większą konsumpcję w pełni.

W tym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszą się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane są też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży nie ma mowy. A brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny jest w cenach.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.

  • Kurczaki – giełdy towarowe – max. ceny transakcyjne:

  • filety z piersi – dzisiaj – 11,20 zł/kg | 2 tygodnie temu – 12,00 zł/kg
  • tuszki – dzisiaj – 4,90 zł/kg | 2 tygodnie temu – 5,00 zł/kg
  • ćwiartki – dzisiaj – 4,20 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,80 zł/kg
  • skrzydła – dzisiaj – 4,40 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,60 zł/kg

Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł – te ostatnie są droższe o 80 groszy za kilogram.

Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.

  • Podroby z kurczaków – giełdy towarowe – max. ceny transakcyjne:

  • wątróbki – dzisiaj – 2,80 zł/kg | 2 tygodnie temu – 2,70 zł/kg
  • serca – dzisiaj – 2,80 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,80 zł/kg
  • żołądki – dzisiaj – 3,90 zł/kg | 2 tygodnie temu – 3,50 zł/kg

O 40 groszy droższe są żołądki, o 10 wątróbki. Aż o złotówkę tańsze są serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP