Drób – ceny z dn. 25.03.2010.

3 i pół złotego za kilogram żywca w skupie – takich cen za kurczaki hodowcy nie widzieli od października.

A właśnie tyle gotowe są płacić teraz ubojnie, które nie mają zagwarantowanych umowami dostaw. Poszukiwanie surowca rozpoczęło się na dobre. I oby tak dalej – mówią hodowcy, bo straty poniesione zimą trzeba zacząć odrabiać.

Zamówienia rosną, rosną też stawki. Teraz średnia cena skupu brojlerów to 3 złote 20 groszy za kilogram, a jeszcze na początku miesiąca wynosiła poniżej 3 złotych. To gołe cenniki, w indywidualnych negocjacjach zdarza się, że cena wzrasta od kilku do kilkunastu groszy.

  • Brojlery ceny skupu żywca teraz:

  • kontraktacja – 2,95–3,30 zł/kg
  • wolny rynek – 3,10–3,50 zł/kg
  • średnio – 3,20 zł/kg
  • Brojlery ceny skupu początek marca:
  • średnio – 2,95 zł/kg

Dopiero teraz produkcja brojlerów zaczyna być opłacalna. Szczególnie, że zimą nie tylko stawki były niższe, ale i koszty produkcji zdecydowanie przewyższały obecne.

Choć rynek drobiu bywa nieprzewidywalny, zdaniem hodowców szanse, ze obecne ceny uda się utrzymać są spore.

Ale cena to jedno, a pewność otrzymania zapłaty – to drugie. Dlatego hodowcy, jeśli oddają towar w nowe miejsce, pieniędzy żądają od razu.

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP