3 i pół złotego za kilogram żywca w skupie – takich cen za kurczaki hodowcy nie widzieli od października.
A właśnie tyle gotowe są płacić teraz ubojnie, które nie mają zagwarantowanych umowami dostaw. Poszukiwanie surowca rozpoczęło się na dobre. I oby tak dalej – mówią hodowcy, bo straty poniesione zimą trzeba zacząć odrabiać.
Zamówienia rosną, rosną też stawki. Teraz średnia cena skupu brojlerów to 3 złote 20 groszy za kilogram, a jeszcze na początku miesiąca wynosiła poniżej 3 złotych. To gołe cenniki, w indywidualnych negocjacjach zdarza się, że cena wzrasta od kilku do kilkunastu groszy.
-
Brojlery ceny skupu żywca teraz:
- kontraktacja – 2,95–3,30 zł/kg
- wolny rynek – 3,10–3,50 zł/kg
- średnio – 3,20 zł/kg
- Brojlery ceny skupu początek marca:
- średnio – 2,95 zł/kg
Dopiero teraz produkcja brojlerów zaczyna być opłacalna. Szczególnie, że zimą nie tylko stawki były niższe, ale i koszty produkcji zdecydowanie przewyższały obecne.
Choć rynek drobiu bywa nieprzewidywalny, zdaniem hodowców szanse, ze obecne ceny uda się utrzymać są spore.
Ale cena to jedno, a pewność otrzymania zapłaty – to drugie. Dlatego hodowcy, jeśli oddają towar w nowe miejsce, pieniędzy żądają od razu.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź