Drób – ceny z dn. 20.05.2010.

Na giełdach towarowych zdrożały prawie wszystkie elementy drobiowe średnio o 20-30 groszy za kilogram.

W kraju przetwórcom szyki wciąż krzyżuje pogoda, lepiej jest za to z eksportem.

Za kilogram tuszek kurczaków trzeba teraz zapłacić maksymalnie 5 złotych 10 groszy. Droższe są też ćwiartki, skrzydełka oraz filety z piersi. Rozbieżność cenowa między filetami krajowymi i tymi na eksport sięga 2 złotych za kilogram.

  • KURCZAKI giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • tuszki – 5,00-5,10 zł/kg
  • ćwiartki – 4,00-4,40 zł/kg
  • skrzydełka – 3,50-4,50 zł/kg
  • filety (kraj) – 11,00-12,00 zł/kg
  • filety (eksport) – 13,00-13,50 zł/kg

Takie różnice w stawkach filetów wynikają z mniejszej chłonności rynku krajowego i dużego zapotrzebowania na drób w Niemczech, Anglii i Holandii, gdzie wysyłamy najwięcej tego asortymentu.

Nie bez znaczenia jest tez korzystny dla naszych eksporterów kurs euro.

  • PODROBY giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • wątróbka – 2,00-2,40 zł/kg
  • żołądki – 2,50-3,20 zł/kg
  • serca – 3,00-4,00 zł/kg

Staniały za to drobiowe skórki oraz mięso mechanicznie odkostnione. Więcej klienci giełd towarowych nie zapłacą też za podroby, na które nie ma teraz większego popytu. Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a cena żołądków lekko przekracza 3 złote.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP