Był słaby zbyt i nieopłacalne stawki, ale teraz wieści dla hodowców kurczaków są coraz lepsze.
Ceny skupu brojlerów idą w górę. Większy popyt widać nie tylko na rynku krajowym, ale i w eksporcie. Mimo mocnej złotówki polskie kurczaki kupują Niemcy, Anglicy i Holendrzy.
Drób to nadal najtańsze mięso, dlatego jego spożycie w Polsce wciąż rośnie. Już 3 lata temu przekroczyliśmy średnią europejską. Teraz rocznie każdy statystyczny Polak zjada ponad 25 kilogramów białego mięsa.
-
Średnie spożycie drobiu w Polsce:
- 2009 – 25-26 kg
- 2008 – 24,1 kg
- 2007 – 24,0 kg
Najgorsze miesiące w handlu mięsem chyba za nami – mówią przetwórcy. Teraz czuć już święta. Potem będą grille i komunie.
A ile oferują hodowcom? Stawka maksymalna to nadal 3 złote 30 groszy, ale waśnie taką cenę można spotkać w coraz większej liczbie zakładów.
-
Kurczaki – ceny skupu:
- umowy kontraktacyjne 2,95 – 3,30 zł/kg
- wolny rynek 2,97 – 3,30 zł/kg
Minimalne notowania nadal poniżej 3 złotych, ale od poniedziałku może być drożej, bo walka o dostawców już się rozpoczęła. Niestety od dna nie może odbić się rynek indyków.
-
Indyki – ceny skupu:
- indory 4,30 – 4,60 zł/kg
- indyczki 4,05 – 4,35 zł/kg
Tu ceny od wielu tygodni bardzo niskie. Indory skupowane są teraz najczęściej po 4 i pół złotego za kilogram, indyczki po 4 złote 20 groszy.
Agnieszka NIemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź