Drób – ceny z dn. 19.03.2010.

Był słaby zbyt i nieopłacalne stawki, ale teraz wieści dla hodowców kurczaków są coraz lepsze.

Ceny skupu brojlerów idą w górę. Większy popyt widać nie tylko na rynku krajowym, ale i w eksporcie. Mimo mocnej złotówki polskie kurczaki kupują Niemcy, Anglicy i Holendrzy.

Drób to nadal najtańsze mięso, dlatego jego spożycie w Polsce wciąż rośnie. Już 3 lata temu przekroczyliśmy średnią europejską. Teraz rocznie każdy statystyczny Polak zjada ponad 25 kilogramów białego mięsa.

  • Średnie spożycie drobiu w Polsce:

  • 2009 – 25-26 kg
  • 2008 – 24,1 kg
  • 2007 – 24,0 kg

Najgorsze miesiące w handlu mięsem chyba za nami – mówią przetwórcy. Teraz czuć już święta. Potem będą grille i komunie.

A ile oferują hodowcom? Stawka maksymalna to nadal 3 złote 30 groszy, ale waśnie taką cenę można spotkać w coraz większej liczbie zakładów.

  • Kurczaki – ceny skupu:

  • umowy kontraktacyjne 2,95 – 3,30 zł/kg
  • wolny rynek 2,97 – 3,30 zł/kg

Minimalne notowania nadal poniżej 3 złotych, ale od poniedziałku może być drożej, bo walka o dostawców już się rozpoczęła. Niestety od dna nie może odbić się rynek indyków.

  • Indyki – ceny skupu:

  • indory 4,30 – 4,60 zł/kg
  • indyczki 4,05 – 4,35 zł/kg

Tu ceny od wielu tygodni bardzo niskie. Indory skupowane są teraz najczęściej po 4 i pół złotego za kilogram, indyczki po 4 złote 20 groszy.

Agnieszka NIemcewicz Redakcja Rolna TVP