Upały wpływają na mniejsze spożycie drobiu, a co z tym związane mniejszy popyt na to mięso i spadek cen na giełdach towarowych.
W ciągu tygodnia tuszki staniały o średnio 30 groszy za kilogram. Nie ma też zainteresowania ćwiartkami, filetami i skórkami. Dlatego i ich ceny spadają. Jedynie na skrzydełka jest w dalszym ciągu duży popyt, a cena kilograma sięga 5 złotych.
Prawie zupełnie nie ma też chętnych na podroby, chociaż zwykle o tej porze było zainteresowanie wątróbkami przeznaczanymi na pasztety. Teraz ceny tego asortymentu spadają i to znacznie. Kilogram wątróbek można już kupić poniżej 2 złotych, a żołądki kosztują najczęściej w transakcjach mniej niż 3 złote.
Tylko z elementami eksportowymi nie ma problemu. Te utrzymują swoje stawki od dłuższego już czasu. Dotyczy to głównie filetów z kurczaków wysyłanych do Niemiec, Anglii i Holandii. Kilogram tego towaru kosztuje przynajmniej 13 złotych.
-
Kurczaki – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- tuszki – 4,6 – 4,7 zł/kg
- ćwiartki – 4,2 – 4,8 zł/kg
- filety – 10,8 – 11,5 zł/kg
- skrzydełka – 4,2 – 5,0 zł/kg
-
Podroby – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- wątróbka – 1,90 – 2,30 zł/kg
- żołądki – 2,70 – 3,10 zł/kg
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź