Na rynku drobiu ciągłe wahania cen. Raz mocno w górę, a za chwilę w dół, jak to miało miejsce ostatnio z tuszkami z kurczaków. A wszystko przez bardzo mały popyt, choć w czasie ferii spodziewano się większego zainteresowania tym towarem.
Sytuację destabilizuje także pogoda. Ze względu na śnieżyce w niektórych regionach kraju nadal utrudnione są dostawy. Skup zabezpiecza najwyżej bieżącą produkcję, zapasów brak.
Ceny tuszek w ciągu kilku dni spadły o 50 groszy. Teraz kilogram kosztuje maksymalnie 4 złote 60 groszy. Ćwiartki utrzymują się na stałym poziomie.
-
KURCZAKI – ceny transakcyjne:
- tuszki – 4,5-4,6 zł/kg
- ćwiartki – 3,5-3,8 zł/kg
- filety – 10,0-10,8 zł/kg
- skrzydełka – 3,3-4,0 zł/kg
Nieznacznie zdrożały filety, ale największe podwyżki sięgające nawet 80 groszy za kilogram są w przypadku skrzydełek. Znalazły one zbyt w Afryce. Zamówienia są tak duże, że mimo wielu pośredników i długiego transportu handlowcom opłaca się tyle zapłacić.
-
PODROBY Z KURCZAKÓW – ceny transakcyjne:
- wątróbka – 2,0 zł/kg
- serca – 3,5-3,8 zł/kg
- żołądki – 3,0-3,5 zł/kg
Natomiast mięso mechanicznie odkostnione oraz skórki nie cieszą się teraz zainteresowaniem. Podobnie jest z podrobami. Ceny bez większych zmian.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź