Na rynku drobiu stabilizacja. Ceny kurczaków od zeszłego tygodnia nie zmieniły się. Popyt umiarkowany. Na razie nikt nie robi zakupów na świąteczne zapasy. Zdaniem Mirosława Ossowskiego z giełdy Agrohandel w Łodzi w ostatnich latach nie ma już tak gwałtownego popytu jak kiedyś. Teraz wzrost sprzedaży sięga najwyżej 10-20%.
Kilogram tuszek kosztuje teraz maksymalnie 4 złote 60 groszy, a ćwiartek 3 złote 80 groszy. Brakuje skrzydełek, dwuczęściowe są wyceniane nawet na 4 złote za kilogram.
-
KURCZAKI – ceny transakcyjne
- tuszki – 4,40-4,60 zł/kg
- ćwiartki – 3,60-3,80 zł/kg
- filety – 9,80-11,00 zł/kg
- skrzydełka (2cz) – 3,80-4,00 zł/kg
Nie ma zainteresowania mięsem mechanicznie odkostnionym, czy skórkami. Poszukiwane są natomiast korpusy, ale w cenie bliskiej 1 złotego za kilogram.
Rośnie natomiast popyt na niektóre podroby. Brakuje wątróbek z kurczaków. Ceny wywoławcze mrożonego towaru w kraju dochodzą do 3 złotych za kilogram, ale nie są akceptowane przez potencjalnych klientów.
-
PODROBY Z KURCZAKÓW (mrożone) – ceny transakcyjne
- wątróbka – 2,40-2,50 zł/kg
- żołądki – 3,30-3,80 zł/kg
- serca – 3,80-4,00 zł/kg
Dlatego na nasz rynek wchodzi tańszy towar z importu maksymalnie po 2,5 złotego za kilogram. Mrożonymi żołądkami i sercami nie ma już tak dużego zainteresowania.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź