Drób – ceny z dn. 02.03.2010.

Na rynku drobiu stabilizacja. Ceny kurczaków od zeszłego tygodnia nie zmieniły się. Popyt umiarkowany. Na razie nikt nie robi zakupów na świąteczne zapasy. Zdaniem Mirosława Ossowskiego z giełdy Agrohandel w Łodzi w ostatnich latach nie ma już tak gwałtownego popytu jak kiedyś. Teraz wzrost sprzedaży sięga najwyżej 10-20%.

Kilogram tuszek kosztuje teraz maksymalnie 4 złote 60 groszy, a ćwiartek 3 złote 80 groszy. Brakuje skrzydełek, dwuczęściowe są wyceniane nawet na 4 złote za kilogram.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne

  • tuszki – 4,40-4,60 zł/kg
  • ćwiartki – 3,60-3,80 zł/kg
  • filety – 9,80-11,00 zł/kg
  • skrzydełka (2cz) – 3,80-4,00 zł/kg

Nie ma zainteresowania mięsem mechanicznie odkostnionym, czy skórkami. Poszukiwane są natomiast korpusy, ale w cenie bliskiej 1 złotego za kilogram.

Rośnie natomiast popyt na niektóre podroby. Brakuje wątróbek z kurczaków. Ceny wywoławcze mrożonego towaru w kraju dochodzą do 3 złotych za kilogram, ale nie są akceptowane przez potencjalnych klientów.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW (mrożone) – ceny transakcyjne

  • wątróbka – 2,40-2,50 zł/kg
  • żołądki – 3,30-3,80 zł/kg
  • serca – 3,80-4,00 zł/kg

Dlatego na nasz rynek wchodzi tańszy towar z importu maksymalnie po 2,5 złotego za kilogram. Mrożonymi żołądkami i sercami nie ma już tak dużego zainteresowania.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP