Niski poziom światowych zapasów. Kolejka statków w brazylijskich portach czekających na załadunek. Pogoda skutecznie ograniczająca produkcję w wielu regionach świata. Ukraina zredukowała jej prognozy produkcji cukru w tym sezonie blisko o połowę.
Niemcy o ponad 13 procent. Plus ograniczenie wytwarzania bioetanolu z kukurydzy w USA, może wpłynąć na wzrost jego produkcji z cukru w Brazylii, a ta boryka się w tym roku z mniejszymi niż oczekiwano zbiorami trzciny. Wszystko to sprawia, że cukier ma coraz mniej słodki smak. Niewielka przecena na początku października, jest już odległym wspomnieniem. Cukier na światowych giełdach drożeje w tempie zastraszającym.
Według prognoz analityków jeśli nic się nie zmieni, to już w najbliższym tygodniu cukier surowy może przekroczyć najwyższy od ponad 30 lat poziom 660 dolarów za tonę. Tylko od 13 października jego notowania poszybowały w górę o ponad 20 procent. Na nowojorskiej giełdzie w kontraktach terminowych zawieranych z dostawą na marzec tona kosztuje już ponad 1800 złotych. Jeszcze drożej jest w transakcjach gotówkowych – cena przekroczyła już poziom 2250 złotych za tonę.
-
CUKIER SUROWY – NOWY JORK – transakcje terminowe na 2011:
- marzec – 1824 zł/t
- maj – 1650 zł/t
- lipiec – 1473 zł/t
Towarowi surowemu kroku dotrzymuje cukier biały. Na parkiecie w Londynie tona z dostawą zarówno jeszcze w tym roku, jak i w kontraktach marcowych kosztuje blisko 2100 złotych. To najwyższa od 9 miesięcy stawka, a do rekordu ze stycznia już tylko krok. CUKIER BIAŁY –
-
LONDYN – transakcje terminowe:
- grudzień 2010 – 2098 zł/t
- marzec 2011 – 2060 zł/t
- maj 2011 – 1956 zł/t
Różnica pomiędzy cenami cukru białego a surowego spadła poniżej 80 dolarów za tonę, a to sprawia, że przestaje opłacać się rafinować cukier. Jego ceny na wielu wewnętrznych rynkach sięgają teraz 1000 dolarów za tonę. Chiny, by zahamować wzrosty zdecydowały się na sprzedaż cukru z państwowych rezerw. Za tonę białego surowca trzeba tam zapłacić jedną z najwyższych stawek na świecie – blisko 2700 złotych. Drożej jest tylko w Rosji.
-
CUKIER NA ŚWIECIE – ceny producentów:
- Rosja – 2764 zł/t
- Chiny – 2698 zł/t
- Brazylia – 2165 zł/t
- Indie – 1861 zł/t
- Tajlandia – 1489 zł/t
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź