Cukier – ceny z dn. 25.08.2010.

Powodzie, susze, ulewy – wszystko to sprawia, że rynek rolny jest bardzo rozchwiany i nikt nie wie, czego się spodziewać.

Tak jest w produkcji owoców, rzepaku, zbóż oraz cukru. Ostatnie susze w Rosji już zmniejszyły prognozy produkcji cukru o ponad 200 tysięcy ton, a może być jeszcze gorzej.

W fatalnej sytuacji znalazł się Pakistan – szacuje się, że powodzie zniszczyły tam 80 tysięcy hektarów upraw trzciny cukrowej. Już teraz wiadomo, że produkcja cukru w tym kraju będzie niższa o 500 tysięcy ton, ale realne straty będą znane dopiero we wrześniu, gdy opadnie woda.

Na skutek powodzi w Polsce pod wodą znalazło się tysiąc hektarów upraw buraków cukrowych, a ostatnie deszcze dodatkowo ograniczyły uprawy o 10-15 tysięcy hektarów. Co to oznacza? – cukier będzie drożał.

Po chwilowych przecenach z początku sierpnia nie ma już śladu. Ceny cukru na światowych giełdach od kilkunastu dni nieprzerwanie pną się w górę i od lipcowych rekordów, dzieli je już niewielki dystans.

W ciągu ostatniego tygodnia był to zdecydowany skok – cukier surowy na nowojorskim parkiecie zdrożał o ponad 7%. W transakcjach terminowych z odbiorem w październiku tona tego surowca kosztuje już ponad 1300 złotych, nieco taniej można zakupić cukier z dostawą w grudniu.

Podobnie dzieje się w przypadku cukru białego, którego cena na londyńskiej giełdzie jest wyższa o 5%. Za tonę z odbiorem w październiku trzeba zapłacić ponad 1700 złotych, transakcje na następne miesiące przekraczają 1500 złotych.

Brokerzy zgodnie twierdzą, że to nie koniec wzrostów na tym rynku.

  • Cukier biały – Londyn transakcje terminowe:

  • październik ’10 – 1713 zł/t [+4,8%]
  • grudzień ’10 – 1573 zł/t [+3,6%]
  • marzec ’11 – 1545 zł/t [+2,7%]
  • źródło: FAMMU FAPA
  • Cukier surowy – Nowy Jork transakcje terminowe:

  • październik ’10 – 1327 zł/t [+7,3%]
  • marzec ’11 – 1267 zł/t [+4,5%]
  • lipiec ’11 – 1205 zł/t [+3,8%]
  • źródło: FAMMU FAPA

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP