Jeszcze w połowie kwietnia, kiedy ceny cukru na świecie spadły do 350 dolarów za tonę, analitycy przewidywali, że to już najniższy poziom i teraz zacznie się marsz w górę.
Ale odbicie się cen od dna było zaledwie chwilowe i ostatnie dni przyniosły spadki, jakich nikt się nie spodziewał. Ponad 17 procent w dwa tygodnie i najniższy poziom notowań od roku.
To efekt problemów z zadłużeniem Grecji i ostrożnych zakupów inwestorów, ale przede wszystkim najnowszych prognoz, które wskazują, że światowa produkcja cukru nabrała tempa i surowca będzie więcej niż przewidywano.
Indie, które od trzech lat borykały się ze spadkami produkcji, teraz powoli wychodzą na prostą i zapowiadają podaż cukru na poziomie 18 i pół miliona ton, czyli o 2 miliony ton więcej niż zakładano. To zasługa łaskawszej pogody.
Więcej cukru wyprodukują też Rosja, Meksyk i Australia. Australijscy plantatorzy zachęceni rekordowymi cenami z przełomu roku, zwiększyli powierzchnię upraw trzciny cukrowej. Zdecydowanie więcej będzie też cukru w Unii.
-
Produkcja cukru na świecie – szacunki na sezon 2009/2010:
- Rosja – 3,6 mln ton
- Australia – 4,5 mln ton
- Meksyk – 4,8 mln ton
- Unia Europejska – 17,5 mln ton
- Indie – 18,5 mln ton
- źródło: FAPA
Komisja Europejska szacuje, że w tym sezonie będzie ponad 4 i pół miliona ton nadwyżki. Ale są kraje, które borykają się z brakami cukru. Wśród nich Ukraina, która przewiduje deficyt na poziomie 400 tysięcy ton i zapowiada zwiększenie planowanego importu.
Więcej cukru z trzciny cukrowej kupi także Rosja. Przetwórcy chcą wykorzystać obniżenie o 2/3 akcyzy i tylko w maju zaimportować blisko 850 tysięcy ton cukru.
A oto jak kształtują się ceny na świecie.
-
Cukier – światowe giełdy towarowe transakcje terminowe:
- Nowy Jork – maj – 968 zł/t
- Nowy Jork – lipiec – 984 zł/t
- Nowy Jork – październik – 1028 zł/t
- Londyn – sierpień – 1367 zł/t
- Londyn – październik – 1299 zł/t
- Londyn – grudzień – 1292 zł/t
- źródło: FAPA
Stawki w transakcjach z dostawą na maj i lipiec spadły poniżej 1000 złotych za tonę. Zdecydowanie niższe są też notowania w kontraktach na jesień. Tonę cukru z realizacją dostawy w październiku można kupić od 1028 złotych w Nowym Jorku do prawie 1300 złotych w Londynie.
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź