Nadwyżka produkcyjna cukru? Większość analityków rynku mówi zdecydowanie – Tak. Różnice zaczynają się przy określaniu jej wielkości. Eksperci szacują ją na poziomie od 2 do ponad 5 milionów ton. Takie prognozy z ostatniego tygodnia sprawiły, że światowe ceny cukru, które cały czerwiec rosły, teraz zmieniły kierunek.
Cukier biały na giełdzie w Nowym Jorku na razie symbolicznie spadł o jedną dziesiątą procent, ale już cukier surowy stracił na wartości o prawie 2 procent.
Jednak analitycy uważają, ze to chwilowe spadki, bo najnowsze dane płynące między innymi z Chin mogą skutecznie podnieść stawki. A wszystko dlatego, że Chiny oszacowały swoją produkcję cukru w tym sezonie i okazało się, że brakuje tam blisko 800 tysięcy ton tego surowca, a deficyt może wzrosnąć o kolejne 200 tysięcy.
Podobne zapotrzebowanie płynie za strony Maroka – ponad 750 tysięcy ton. Konieczność dokupienia cukru zgłaszają też Filipiny.
Może się więc okazać, że prognozowana nadwyżka produkcyjna cukru wcale nie będzie tak duża, a większa produkcja w Brazylii, Indiach i Unii Europejskiej zostanie skutecznie zniwelowana przez wzmożone zakupy krajów o niższej podaży.
-
Cukier – światowe giełdy towarowe – transakcje terminowe:
- Nowy Jork – lipiec – 1184 zł/t
- Nowy Jork – październik – 1152 zł/t
- Nowy Jork – marzec 2011 – 1192 zł/t
- Londyn – sierpień – 1727 zł/t
- Londyn – październik – 1536 zł/t
- Londyn – grudzień – 1474 zł/t
- źródło: FAPA
-
Zapotrzebowanie na cukier:
- Irak – 50 tys. ton
- Indonezja – 115 tys. ton
- Filipiny – 100-150 tys. ton
- Pakistan – 375 tys. ton
- Iran – 500 tys. ton
- Maroko – 750-760 tys. ton
- Chiny – 780-1000 tys. ton
- źródło: FAPA
Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź