Certyfikowana jakość

19 polskich produktów regionalnych czeka na unijną ochronę. Przedsiębiorcy i rolnicy chcą rejestrować swoje przysmaki, gdyż poprawia wyniki sprzedaży i gwarantuje prestiż. W całej Unii Europejskiej na listach znajduje się około 900 produktów.

Pierwsza była bryndza podhalańska, która otrzymała unijną ochronę w 2007 roku. Potem na unijnych listach pojawiły się kolejne produkty w tym słynny oscypek.

prof. Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: jeśli chodzi o produkty regionalne, takie jak oscypek, które są rejestrowane zgodnie z prawodawstwem unijnym, one mogą być produkowane wyłącznie z określonych surowców i w określonym miejscu – regionie.

A dbają o to sami górale, którzy muszą pamiętać choćby o odpowiednich proporcjach między mlekiem krowim, a owczym.

Piotr Kohut – gazda z Koniakowa: krowiego mleka może być trochę w owczym oscypku, ale do 40% i to z krowy czerwonej górskiej.

Zarówno rolnicy jak i przedsiębiorcy chętnie zabiegają o wpisanie na jedną z trzech list gwarantujących unijną ochronę.

Radosław Janik – producent miodów: pierwsza rzecz to podnosi to prestiż produktu, druga rzecz komunikuje to, że jest to produkt o bardzo wysokiej, sprawdzonej jakości.

O zainteresowaniu najlepiej świadczą statystyki. Na rejestrację czeka długa kolejka naszych narodowych smakołyków.

Marek Sawicki – minister rolnictwa: 34-35 produktów, które można powiedzieć mamy już certyfikowanych, kolejne będą ale myślę, że ilość nie jest ważna. Bo w produktach zarejestrowanych chcemy by była gwarantowana jakość.

W całej Unii Europejskiej zarejestrowano około 900 różnych produktów. Teraz myśli się o tym, aby ochronę rozciągnąć poza granice Unii Europejskiej.

Paolo de Castro – Parlament Europejski: ale to są oczywiście pytanie do Światowej Organizacji Handlu. Mamy nadzieję, że przy następnej rundzie rokowań w sprawie dalszej liberalizacji międzynarodowego handlu uda się osiągnąć porozumienie.

Polscy rolnicy, którzy są zainteresowani produkcją regionalnych produktów mogą liczyć na dofinansowanie w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” przez pięć lat w formie rocznej płatności można otrzymać maksymalnie 3200 złotych na gospodarstwo.

Witold Katner Redakcja Rolna TVP