Ceny pieczywa będą szły w górę

Ceny pieczywa będą szły w górę

Nie dość, że mąka jest coraz droższa to na dodatek nie ma gdzie jej kupić. Na rynku nie ma jeszcze paniki, ale nikt nie ma też najmniejszych wątpliwości ceny mąki, a co za tym idzie pieczywa będą szły w górę. I to sporo.

Piekarnia na warszawskiej Woli. Na cenę takiego bochenka chleba składa się tu wiele czynników: energia, transport, płace. Ale są też koszty surowców. Cena tego najważniejszego, czyli mąki wzrosła w ostatnim czasie z 80 groszy za kilogram do złotego 20 groszy. To nie mogło pozostać bez wpływu na cenę pieczywa.

Bogdan Mamaj – piekarz: każda piekarnia ma inne koszty inne kalkulacje i może sobie kształtować ceny pieczywa. Ja mogę powiedzieć o swojej piekarni, podniosłem od 16 sierpnia cenę o 20%.

Młynarze rozkładają ręce i tłumaczą, że nie mają innego wyjścia. Ceny zbóż w ostatnich miesiącach wzrosły nawet dwukrotnie. A koszt ziarna w cenie maki to nawet 80%.

Jadwiga Rothkaehl – Stowarzyszenie Młynarzy: sytuacja jest gorąca, bo dopiero teraz wszyscy zauważyli, że może w Polsce zabraknąć dobrego jakościowego surowca na chleb.

Młynarze załamują ręce nad jakością tegorocznych zbóż. Zawartość mykotoksyn jest wysoka, występują choroby grzybowe, a ziarno jest porośnięte. Liczba opadania, która decyduje o jaskości zbóż jest znacznie poniżej wymaganego minimum.

Jadwiga Rothkaehl – Stowarzyszenie Młynarzy: co gorsze nie ma w ogóle ofert sprzedaży. Prawdopodobnie są jeszcze zapasy ziarna ze zbiorów 2009 roku dobrej jakości, ale nie jest ono oferowane na sprzedaż.

W efekcie coraz częściej młyny wprowadzają ograniczenia w sprzedaży surowca. W pierwszej kolejności załatwiani są stali klienci, ale nawet oni nie mogą kupić więcej ponad wyznaczone przez młyn limit. Taka sytuacja na rynku może potrwać nawet 3 miesiące.

Bogdan Mamaj – piekarz: są to działania spekulacyjne, które po jakimś czasie ustąpią i znajdzie się nagle zboże, znajdzie się nagle mąka i ceny wtedy zaczną spadać.

Niestety zanim to nastąpi w piekarniach czekają nas niemiłe niespodzianki.

Witold Katner Redakcja Rolna TVP