Brakuje tuczników

Brakuje tuczników

Przenieśmy się teraz na Opolszczyznę. Tu w punktach skupu żywca wieprzowego dużego ruchu nie widać. Tuczników brakuje, bo kto postanowił zrezygnować z produkcji, już to zrobił.

Resztę zrobiła powódź.

Konrad Nikodem – rolnik ze wsi Kolanowice „Drożeją zboża, komponenty paszowe i ta fala powodziowa jakby podlała zakłady mięsne, gdzie brakuje tego żywca i z różnych regionów kraju dopytują się o żywiec wieprzowy”.

Ceny żywca już wzrosły o złotówkę, ale zależą od zakładu i dostawcy tuczników.

Konrad Nikodem – rolnik ze wsi Kolanowice „cena oscyluje w granicach 4,50-4,70 złotych netto ceny żywca wieprzowego”

Roman Mroczek – Zakład Wędliniarski w Tarnowie Opolskim „Tucznik kosztuje w granicach 3,80-4,10″.

Duże ubojnie zaczynają podkupywać żywiec mniejszym. Na wzrost cen z pewnością wywiera wpływ rosnący kurs euro, bo Polska w ostatnich latach stała się importerem mięsa.

Roman Mroczek – Zakład Wędliniarski w Tarnowie Opolskim „Brakuje gdzieś około 2 do 3 milionów sztuk surowca, aby pokryć zapotrzebowanie przetwórców tu na naszym rynku krajowym”.

Dla rzeźników nastał trudny okres, bo muszą więcej płacić za surowiec w czasie, gdzie trudniej sprzedać droższe wyroby.

Mariusz Drożdż Redakcja Rolna TVP