Jesienne nawożenie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w ogrodzie – prawidłowo wykonane sprawi, że rośliny rozpoczną kolejny sezon w doskonałej kondycji. Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się m.in. jak powinno wyglądać jesienne nawożenie oraz jakich preparatów warto używać. ...

Praca rolnika w Polsce nieustannie znajduje się w czołówce niebezpiecznych zawodów. Aż 77% wypadków w 2016 roku spośród uznanych przez KRUS za wypadki przy pracy na roli skończyło się uszczerbkiem na zdrowiu lub śmiercią.[1] Większości tych wypadków można byłoby zapobiec, gdyby zostały zastosowane właściwe środki ochrony indywidualnej. Czy przyszli rolnicy są świadomi grożących im niebezpieczeństw i umieją im zapobiegać? ...

Rolnicy stanowią grupę zawodową, która obok górników czy budowlańców, jest najbardziej narażona na szkody. Jak pokazują statystyki, które prowadzi KRUS, tylko w pierwszym kwartale 2016 roku doszło do 4 659 wypadków na roli. ...

Rok 2012 był rekordowy pod względem liczby sprzedanych nowych traktorów. Od tego czasu liczby związane ze sprzedażą nowych traktorów maleją. W siłę rośnie rynek używanych ciągników. W roku 2015 zarejestrowano 12 303 nowe traktory. Jaki jest obecnie najpopularniejszy ciągnik rolniczy według Polskiego Związku Przemysłu Motoryzacyjnego? Jakie marki i modele traktorów cieszą się największym zaufaniem wśród rolników? ...

Do podstawowych, niezmiennych od lat kierunków hodowli pszenicy – zboża o zasadniczym znaczeniu dla bezpieczeństwa żywnościowego, należy wysoki potencjał plonowania, jakość oraz odporność na stresy biotyczne i abiotyczne. Modyfikacjom jednak ulegają brane także pod uwagę inne kryteria. Tolerancja na niekorzystne czynniki pogodowe oraz agrofagi, a także wysoka jakość są cechami, nad którymi hodowcy pracują ostatnio wyjątkowo intensywnie. ...

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w ubiegłym roku powierzchnia uprawy pszenżyta w ogólnej powierzchni zbóż zajmowała 20%. Dla porównania, areał uprawy pszenicy – ponad 30%. Dzięki postępowi osiągniętemu w hodowli od kilku lat wysoko i stabilnie plonującym gatunkiem zbóż jest pszenżyto ozime, co potwierdzają badania COBORU, szczególnie na słabych glebach. Jednak plony pszenżyta charakteryzują się w warunkach produkcyjnych zróżnicowaniem w ...

Lato to czas wzmożonej pracy w gospodarstwach rolnych. To także moment, w którym wzrasta liczba potencjalnych dla rolnika zagrożeń W okresie letnim silniej eksploatowane są sprzęty i narzędzia, korzystanie z których wymaga wyjątkowej troski o względy bezpieczeństwa. ...

Tradycyjnie już, czerwiec to okres spotkań polowych. Dni pola to wprowadzenie w nowy sezon zasiewów, możliwość zapoznania się z ofertą firm przygotowaną dla swoich klientów. Rolnicy mają możliwość zweryfikowania informacji o nowych, wprowadzanych na rynek technologiach. Mogą na własne oczy przekonać się, które z rozwiązań sprawdza się w praktyce, które odmiany mają największy potencjał i jak radzą sobie w lokalnych ...

Temat garażowy pochłania myśli wielu inwestorów, którzy właśnie spełniają swoje marzenia o posiadaniu działki z jednorodzinnym domem. Prędzej czy później zaczynamy się zastanawiać w jaki sposób będziemy garażować swoje auto. W niektórych przypadkach mowa jest nawet o dwóch samochodach jednocześnie.  ...

Na zdrowie zwierząt i wyniki produkcyjne wpływ ma wiele czynników środowiskowych, które mogą przełamać bariery odpornościowe i powodować zachorowania zwierząt. Choroby mogą być wywoływane przez czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. ...

Banki mogą udzielać kredyty tylko do wysokości wartości gruntu – to za mało na inwestycje. ...

Jaki jest rzeczywisty obraz polskiej wsi i rolnictwa? Jakie są kierunki zmian w strukturach gospodarczych i społecznych na wsi? Jakie problemy nadal pozostają nierozwiązane i jakie zagrożenia można zidentyfikować dla dalszego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce? Okazją do dyskusji m.in. na te tematy była prezentacja najnowszego raportu Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa „Polska wieś 2016. Raport o ...

Na przełomie marca i kwietnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim Grupa POLMLEK uruchomiła nowoczesną proszkownię serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy.  ...

Dla producentów rzepaku ozimego zbliża się czas podejmowania decyzji wyboru odmian. Zastanawiają się oni nad możliwościami kontraktacji, podejmują negocjacje dotyczące umów, bądź też rozważają możliwość sprzedaży przyszłorocznego plonu na wolnym rynku. Przeprowadzają rekonesans dostępnej na rynku oferty pod kątem cech poszczególnych odmian. Niezwykle ważne jest wnikliwe zapoznanie się z charakterystyką i potencjałem odmian, a także i różnego rodzaju promocjami przygotowanymi ...

W uprawie pszenicy w monokulturze producenci bardzo często zmagają się z chorobami podsuszkowymi. Ryzyko ich wystąpienia wzrasta z udziałem zbóż w strukturze zasiewów. Są szczególnie groźne w uprawie zbóż po zbożach, zwłaszcza pszenicy po pszenicy. Ta grupa chorób to potencjalnie główna przyczyna spadku plonów i znacznego pogorszenia ich jakości. Zagrożenie jest zmienne w latach, zależy przede wszystkim od przebiegu warunków ...