Drób – ceny z dn. 12.02.2010.

Na rynku drobiu wciąż huśtawka cen. Tym razem tuszki zdrożały w ciągu tygodnia i to o 40 groszy za kilogram. Przyczyna tkwi w braku żywca na rynku i mniej systematycznych dostawach. A obecne śnieżyce mogą jeszcze je utrudnić. Tymczasem handel przybrał na sile – ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.

Ze względu na korzystniejszy przelicznik euro, cieszą się eksporterzy handlujący drobiem. Wysyłane w ramach wcześniej podpisanych kontraktów filety z kurczaków uzyskują teraz wysoką cenę. Kilogram kosztuje nawet 13 złotych 60 groszy. W kraju transakcyjne stawki są dużo niższe. Maksymalnie można uzyskać niecałe 10 złotych.

  • FILETY Z KURCZAKÓW – ceny transakcyjne:

  • na eksport – 12,50-13,60 zł/kg
  • w kraju – 9,50-9,90 zł/kg

Nie ma zapasów skrzydełek. Dlatego ceny eksportowanego towaru są wysokie. Kilogram trzyczęściowych skrzydełek kosztuje maksymalnie 5 złotych, w kraju jest o 1,5 złotego taniej. Ćwiartki kurczaków i mięso mechanicznie odkostnione- stabilne, staniały natomiast skórki.

  • KURCZAKI – ceny transakcyjne:

  • skrzydełka (3-częściowe) – 3,50-5,00 zł/kg
  • ćwiartki – 3,40-3,60 zł/kg
  • MOM – 1,20-1,50 zł/kg
  • skórki – 0,80-1,20 zł/kg

Nie ma teraz popytu na mniej szlachetne elementy i mięsa drobne ze strony wschodnich i południowych sąsiadów. Natomiast u nas poszukiwana jest wątróbka. Jednak trudno ją zdobyć w większych ilościach, bo ubojów jest mniej i wszystko sprzedawane jest na bieżąco.

  • PODROBY Z KURCZAKÓW – ceny transakcyjne:

  • wątróbka – 1,80-2,00 zł/kg
  • żołądki – 2,90-2,95 zł/kg
  • serca – 3,50 zł/kg

Maksymalna cena transakcyjna to 2 złote. Żołądki i serca są teraz głównie sprowadzane z zachodu. Za żołądki klienci zapłacą poniżej 3 złotych, sprzedający żądają o 30 groszy więcej, dlatego do transakcji dochodzi rzadko.

Anna Borowska Redakcja Rolna TVP