Na rynku zbóż spokojnie, ale o podwyżkach nikt jeszcze nie myśli. Podaż ziarna wciąż jest bardzo duża. Dlatego młyny nie mają problemów z pozyskaniem krajowego surowca i nawet te zlokalizowane blisko granicy nie zabiegają o import.
Przy dużej konkurencji wygrać można tylko ceną. Stąd ciągłe przeceny mąki.
- Mąka – hurtowe ceny zbytu:
- pszenna typ 750 – 0,66 – 0,71 zł/kg
- pszenna typ 500 – 0,70 – 0,75 zł/kg
- żytnia – 0,54 – 0,56 zł/kg
Dziś mąka pszenna chlebowa kosztuje około 70 groszy za kilogram, bułkowa o kilka groszy więcej.
A co słychać na targowiskach? Tu również ruchy cen ledwo zauważalne. Ale jeśli już, to raczej w dół.
- Żyto – targowiska:
- woj. mazowieckie – 15 – 36 zł/q
- woj. łódzkie – 20 – 35 zł/q
- woj. kujawsko-pomorskie – 25 – 30 zł/q
- woj. podlaskie – 25 – 45 zł/q
- woj. lubelskie – 28 – 30 zł/q
- woj. świętokrzyskie – 35 – 45 zł/q
- woj. śląskie – 38 – 39 zł/q
Cena minimalna żyta spadła w tym tygodniu do zaledwie 15 złotych za kwintal. Maksymalne stawki są 3 razy wyższe.
- Pszenica – targowiska:
- woj. łódzkie – 35 – 55 zł/q
- woj. świętokrzyskie – 38 – 60 zł/q
- woj. lubelskie – 40 – 50 zł/q
- woj. kujawsko-pomorskie – 40 – 50 zł/q
- woj. mazowieckie – 40 – 60 zł/q
- woj. podlaskie – 40 – 60 zł/q
- woj. śląskie – 47 – 55 zł/q
Pszenica kosztuje od 35 złotych do 60. W większości województw kwintal tego ziarna wyceniany jest średnio na 50 złotych.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź