Za wszelką cenę

„Wielkie tłuste kłamstwo” – tak o konieczności podwojenia produkcji żywności do 2050 roku mówi dyrektor brytyjskiego stowarzyszenia rolników ekologicznych. Jego zdaniem ONZ, rolnicze związki i firmy biotechnologiczne wprowadzają konsumentów w błąd powtarzając uparcie tę tezę, dają jasny sygnał, że trzeba postawić na ilość a nie na jakość.

Organizacja Soil Association, która uważana jest za adwokata rolników i producentów ekologicznej żywności uważa, że takie informacje podawane są tylko po to, by uzasadnić ekspansję GMO na świecie. Skorzystają na tym największe firmy biotechnologiczne.

Zdaniem ekologów trzeba przekonać konsumentów i rolników, że można wyżywić świat bez całkowitego zniszczenia środowiska. A tak się stanie jeśli na przykład zwiększona zostanie hodowla zwierząt.

Według prognoz w najbliższych latach światowe pogłowie bydła powinno się zwiększyć o miliard sztuk. Można sobie tylko wyobrazić jak bardzo przyczyni się to do zwiększenia emisji gazów cieplarnianych.

Anna Katner Redakcja Rolna TVP