Bardzo słaby handel na rynku wieprzowiny – narzekają maklerzy. Ceny krajowego surowca szybko spadają. Dlatego nie opłaca się teraz sprowadzać mięsa z zagranicy, a jeśli już to w zdecydowanie mniejszej ilości niż dotychczas.
Umiarkowane zainteresowanie jest głównie półtuszami wieprzowymi. Polskie pełne kosztują maksymalnie 5 złotych 20 groszy za kilogram, importowane bez głowy są o 80 groszy droższe.
-
PÓŁTUSZE WIEPRZOWE – ceny transakcyjne:
- krajowe kl.E – 5,10-5,20 zł/kg
- importowane – 6,00 zł/kg
Producenci kupują więc ¾ krajowego surowca, a jedynie ¼-tą dokupują z zagranicy, żeby wyprodukować odpowiedniej jakości wędliny.
Niewielki popyt jest też na łopatkę z importu po maksymalnie 5 złotych 30 groszy i przodki duńskie średnio po 4 złote 85 groszy.
-
WIEPRZOWINA – ceny transakcyjne:
- łopatka z/k – 5,15-5,30 zł/kg
- przodki duńskie – 4,80-4,90 zł/kg
- karkówka z/k – 6,80-6,90 zł/kg
- schab b/k – 11,50-11,80 zł/kg
Bardzo tani jest natomiast schab oraz karkówka, a mimo to sprzedaży nie ma. O szynkę nie pyta teraz zupełnie nikt.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź