Wieprzowina – ceny z dn. 16.06.2010.

Chociaż branża liczyła na poprawę sytuacji, wciąż jest gorzej niż źle. Rynek trwa w zawieszeniu, a wszyscy zastanawiają się jak długo. O wzmożonym handlu nikt nie ośmiela się nawet marzyć. Oby był jakikolwiek- mówią sprzedający. Przydałby się popyt, czyli coś, czego w branży mięsnej nikt nie pamięta.

Ceny półtusz w klasie E zatrzymały się na poziomie 6 złotych 40 groszy i według handlowców teraz zacznie się tylko marsz w dół. Wyższe ceny półtusz nie przełożyły się na rynek elementów. Karkówka, szynka czy łopatka pozostały na niezmienionych poziomach. Ale nawet 7 złotych za kilogram karkówki nie zachęca do kupna potencjalnych kontrahentów.

  • Wieprzowina – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • półtusze kl. E – 6,30 – 6,50 zł/kg
  • łopatka – 5,10 – 7,90
  • szynka – 7,00 – 9,40
  • schab – 9,30 – 13,50
  • boczek – 4,90 – 8,00
  • karkówka – 7,00 – 9,50

Jedyne towary, które w ostatnich dniach zmieniły ceny na wyższe to słonina i tłuszcze. Część producentów zdecydowała się na taki ruch, bo większe zainteresowanie zakupami zaczęli wykazywać nasi wschodni partnerzy. Ale na razie do intratnych sprzedaży nie dochodzi.

  • Wieprzowina – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:

  • słonina – 1,90 – 4,00 zł/kg
  • tłuszcze miękkie – 1,20 – 2,00 zł/kg
  • tłuszcze twarde – 1,30 – 2,90 zł/kg

Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP