Chociaż branża liczyła na poprawę sytuacji, wciąż jest gorzej niż źle. Rynek trwa w zawieszeniu, a wszyscy zastanawiają się jak długo. O wzmożonym handlu nikt nie ośmiela się nawet marzyć. Oby był jakikolwiek- mówią sprzedający. Przydałby się popyt, czyli coś, czego w branży mięsnej nikt nie pamięta.
Ceny półtusz w klasie E zatrzymały się na poziomie 6 złotych 40 groszy i według handlowców teraz zacznie się tylko marsz w dół. Wyższe ceny półtusz nie przełożyły się na rynek elementów. Karkówka, szynka czy łopatka pozostały na niezmienionych poziomach. Ale nawet 7 złotych za kilogram karkówki nie zachęca do kupna potencjalnych kontrahentów.
-
Wieprzowina – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- półtusze kl. E – 6,30 – 6,50 zł/kg
- łopatka – 5,10 – 7,90
- szynka – 7,00 – 9,40
- schab – 9,30 – 13,50
- boczek – 4,90 – 8,00
- karkówka – 7,00 – 9,50
Jedyne towary, które w ostatnich dniach zmieniły ceny na wyższe to słonina i tłuszcze. Część producentów zdecydowała się na taki ruch, bo większe zainteresowanie zakupami zaczęli wykazywać nasi wschodni partnerzy. Ale na razie do intratnych sprzedaży nie dochodzi.
-
Wieprzowina – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- słonina – 1,90 – 4,00 zł/kg
- tłuszcze miękkie – 1,20 – 2,00 zł/kg
- tłuszcze twarde – 1,30 – 2,90 zł/kg
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź