Na zielonym rynku drożej i gorzej. Narzekają klienci, narzekają też producenci. Bo chociaż większość warzyw jest droższa niż przed rokiem, to wyższe stawki nie zawsze rekompensują mniejsze zbiory.
Wyjątkiem są wciąż kalafiory i brokuły. Zakłady czekają na ich wysyp, ale doczekać się nie mogą. Szczególnie, że noce coraz zimniejsze.
Kończą się ogórki, a wraz z nimi wysokie ceny. Rolnicy duże nadzieje wiążą już tylko z warzywami korzeniowymi, którym pogoda zaszkodziła najmniej.
- Warzywa ceny skupu w zakładach:
- buraki – 0,20 zł/kg
- marchew na plastry – 0,32 – 0,36 zł/kg
- marchew na kostkę – 0,23 – 0,26 zł/kg
To dopiero początek skupu. Na razie kupowane są marchew i buraki.
Fatalna sytuacja z jabłkami. Przed rokiem mimo rekordowych zbiorów owoce przemysłowe zakłady kupowały średnio po 23 grosze, teraz płacą zaledwie kilkanaście.
- Owoce ceny skupu w zakładach:
- jabłka przemysłowe – 0,15 – 0,20 zł/kg
- śliwki do mrożenia – 0,45 – 0,65 zł/kg
- maliny – 2,60 – 3,80 zł/kg
- aronia – 0,65 zł/kg
Nikt nie potrzebuje też śliwek do mrożenia. Dlatego i tu ceny spadły, nawet poniżej 50 groszy za kilogram.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź