Po kilku miesiącach nieobecności na zielone rynki wraca import. W ofercie są już cukinie, bakłażany, a także papryki, ogórki czy nawet czosnek. Pogoda coraz mniej sprzyja uprawie krajowych warzyw ciepłolubnych.
Dlatego po pierwszych przymrozkach w górę poszły ceny, przekraczając już zeszłoroczne poziomy. W spółdzielniach ogrodniczych ogórki spod osłon kosztują ponad 4 złote, pomidory przeszło 3.
- Warzywa ceny skupu w spółdzielniach:
- ogórki spod osłon – 3,70 – 4,60 zł/kg
- pomidory spod osłon – 2,70 – 3,55 zł/kg
- papryka czerwona – 2,00 – 2,50 zł/kg
- papryka zielona – 1,35 zł/kg
Wbrew logice nie zdrożała tylko krajowa papryka, bo w tym sezonie jest jej wyjątkowo dużo. W zakładach przetwórczych pełna stabilizacja, ceny jeśli nawet drgną to zaledwie o grosz czy dwa.
- Warzywa ceny skupu w zakładach:
- cebula obierana – 0,63 – 0,95 zł/kg
- kapusta biała – 0,30 – 0,31 zł/kg
- marchew – 0,22 – 0,26 zł/kg
- selery – 0,62 zł/kg
- pietruszka – 0,75 zł/kg
- pory – 0,65 – 0,72 zł/kg
Gorzej niż przed rokiem zapowiadają się ceny skupu warzyw korzeniowych. Lepiej za to zarobią prawdopodobnie producenci cebuli i kapusty. Tu i ceny i popyt są zdecydowanie wyższe.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź