Wobec ubiegłego roku to czasem nawet kilkakrotny wzrost. Wobec poprzedniego tygodnia, możemy obserwować spadki. Warzyw na rynkach przybywa, ceny idą więc w dół. Ale to bardzo powolny spacer. Jednak podaż nie w każdym przypadku jest duża. Coraz bardziej widoczne są braki czerwonej papryki i cebuli, stąd import nie jest juz niczym niezwykłym.
Zaczyna brakować także brokułów, którym nie służą niskie temperatury. Ceny w ciągu tygodnia wzrosły prawie o 30 groszy za sztukę. A w ciągu roku to wzrost o ponad 80 groszy. Podobnie jak w przypadku kalafiorów.
-
SPÓŁDZIELNIE OGRODNICZE – ceny skupu:
- brokuły teraz – 2,14 zł/szt.
- brokuły rok temu – 1,33 zł/szt.
- kalafiory teraz – 2,17 zł/szt.
- kalafiory rok temu – 1,34 zł/szt.
- źródło: IERiGŻ
Pojawiają się także problemy z jakością. Tak jest z porami i z cebulą, która nie miała warunków, aby dobrze doschnąć. A jej ceny są ponad dwukrotnie wyższe, niż w ubiegłym sezonie. Zakłady przetwórcze za kilogram cebuli obieranej płacą od 1 zł 25 groszy w kujawsko-porskiem i na Pomorzu, do 1 zł 45 gr w zachodniopomorskiem.
-
CEBULA OBIERANA zakłady przetwórcze:
- woj.pomorskie – 1,25 – 1,30 zł/kg
- woj.kujawsko-pomorskie – 1,25 – 1,35 zł/kg
- woj.mazowieckie – 1,30 – 1,40 zł/kg
- woj.lubuskie – 1,35 zł/kg
- woj.podkarpackie – 1,40 zł/kg
- woj.zachodniopomorskie – 1,40 – 1,45 zł/kg
- źródło: IERiGŻ
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź