Warzywa – ceny z dn. 26.08.2010.

4 miliony 300 tysięcy ton – tyle najprawdopodobniej wyniosą tegoroczne zbiory warzyw gruntowych – ocenia GUS.

W porównaniu z ubiegłym sezonem, to spadek średnio o 10%. To efekt nie tylko mniejszych plonów, ale i ograniczonej powierzchni zasiewów. Jakich więc warzyw będzie najmniej?

Ze znaczącym spadkiem produkcji trzeba się liczyć w przypadku cebuli, marchwi czy kapusty. I właśnie ta ostatnia najbardziej potrafi teraz zaprezentować swoją „wartość”. Bez względu na rodzaj, czy to kapusta biała czy czerwona, ceny są ponad dwukrotnie wyższe niż przed rokiem. Teraz średnie stawki zaczynają się od 2 złotych 15 groszy za sztukę. W ubiegłym sezonie ledwie przekraczały złotówkę.

  • CENY KAPUSTY – spółdzielnie ogrodnicze:

  • biała – 2,15 zł/szt.
  • czerwona – 2,43 zł/szt.
  • włoska – 2,33 zł/szt.
  • pekińska – 2,25 zł/szt.
  • źródło: IERiGŻ

Zdaniem specjalistów, najbliższe tygodnie przyniosą przeceny warzyw. Mniej będziemy płacić za brokuły czy kalafiory, choć już teraz kosztują znacznie mniej niż przed rokiem.

  • CENY SKUPU – spółdzielnie ogrodnicze:

  • kalafiory 2010 – 1,80 zł/szt.
  • kalafiory 2009 – 3,18 zł/szt.
  • brokuły 2010 – 1,58 zł/szt.
  • brokuły 2009 – 2,43 zł/szt.
  • źródło: IERiGŻ

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP