Tanieje pietruszka, marchewka, selery. W ciągu tygodnia ceny tych warzyw w spółdzielniach ogrodniczych spadły o 10 groszy za kilogram. To wynik rosnącej podaży. Kończą się za to krajowe dostawy warzyw ciepłolubnych, co oczywiście powoduje podwyżki.
Spółdzielnie ogrodnicze największy wzrost notują w przypadku ogórków. W ciągu tygodnia ceny średnie wzrosły blisko o 30 groszy za kilogram. Drugie miejsce zajmują pomidory.
-
CENY SKUPU WARZYW – spółdzielnie ogrodnicze:
- ogórki spod osłon – 4,57 zł/kg
- pomidory spod osłon – 3,18 zł/kg
- papryka czerwona – 4,00 zł/kg
Drożeje także cebula. To wynik zawirowań na rynku. W niektórych rejonach pojawiły się bowiem problemy ze skupem. A powód? Większe zainteresowanie ze strony wschodnich kontrahentów. Ceny oferowane przez zakłady przetwórcze zaczynają się od 70 groszy za kilogram. Kończą na 95. Tak jest na zachodzie kraju, gdzie kłopoty z dostawami są największe.
-
CENY SKUPU CEBULI – zakłady przetwórcze:
- woj.pomorskie – 0,70 zł/kg
- woj.kujawsko-pomorskie – 0,70 – 0,72 zł/kg
- woj.zachodnio-pomorskie – 0,73 – 0,75 zł/kg
- woj.podkarpackie – 0,78 zł/kg
- woj.lubuskie – 0,95 zł/kg
Z problemami borykają się także producenci brukselki. W związku z tym wiele firm ma problemy z zakupem warzyw dobrej jakości. Ceny mozolnie pną się w górę. W zakładach przetwórczych stawki są wyższe o 10 groszy w porównaniu z ubiegłym sezonem.
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź