Na zielonych rynkach spore zamieszanie. Producenci i przetwórcy z rosnącą niecierpliwością czekali na rozpoczęcie sezonu na nowalijki. A ten, głownie za sprawą niesprzyjającej pogody, wciąż nie mógł w pełni wystartować. I dopiero ten tydzień przyniósł dużą podaż.
Rynek wciąż jeszcze czeka na młode ziemniaki, cebulę czy truskawki, ale większość towarów z nowych zbiorów już jest. Jednak diabeł tkwi w szczegółach – tak długo oczekiwane nowości okazały się w sporej części hitami… cenowymi.
Na rynku jest drogo i według szacunków ekspertów wysokie ceny warzyw i owoców będą nam towarzyszyć przez cały sezon. Głównym winowajcą jest pogoda – deszczowa i mroźna dała się we znaki wielu gatunkom roślin.
Przemrożenia dotknęły uprawy ogórków, rabarbaru, pietruszki czy szpinaku. Te ostatnie ucierpiały dodatkowo z powodu chorób – szpinak został zaatakowany chwościkiem buraczanym.
-
Warzywa – spółdzielnie ogrodnicze i zakłady przetwórcze:
- szpinak – 0,44 – 0,55 zł/kg
- rabarbar – 2,00 – 2,20 zł/kg
- ogórki spod osłon – 4,00 – 4,80 zł/kg
- pietruszka – 4,20 – 6,00 zł/kg
Przełożyło się to na ceny. Kilogram ogórków spod osłon jest o ponad złotówkę droższy niż rok temu, rabarbar ponad 50 groszy. Ale wyjątkowo droga jest pietruszka. Kilogram kosztuje dwa razy tyle co w zeszłym roku – nawet 6 złotych.
-
Warzywa – spółdzielnie ogrodnicze:
- kapusta biała wczesna teraz – 2,08 zł/kg
- kapusta biała wczesna rok temu – 2,18 zł/kg
- pomidory spod osłon teraz – 5,53 zł/kg
- pomidory spod osłon rok temu – 5,88 zł/kg
Wysokie ceny to nie jedyny problem na zielonym rynku. Słychać już pierwsze glosy niezadowolenia producentów kapusty, szczególnie białej.
Ubiegłoroczna cena zachęciła wielu rolników do zwiększenia ilości nasadzeń – efekt – większe zbiory i od razu niższe ceny. Podobnie sytuacja ma się z pomidorami spod osłon. Zwiększona podaż obniżyła stawkę o 50 groszy w ciągu tygodnia.
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź