Ten sezon nie był normalny od samego początku, a to co teraz dzieje się na zielonych rynkach jest tylko tego konsekwencją.
Podczas gdy jedne warzywa tanieją, inne nieprzerwanie idą w górę. Wiele zależy od tego, na ile pogoda pokrzyżowała rolnikom plany.
-
Warzywa – ceny skupu w spółdzielniach:
- ogórki – 1,00-2,80 zł/kg
- buraki – 1,30-1,80 zł/kg
- fasolka szparagowa – 6,50-8,00 zł/kg
- ziemniaki – 0,75-1,10 zł/kg
- bób – 4,00-5,00 zł/kg
- źródło IERiGŻ
Rośnie podaż – spadają ceny między innymi: ogórków, buraków, fasoli szparagowej czy ziemniaków. Ale rekordzistą spadków jest bób. Spółdzielnie płacą za kilogram od 4 do 5 złotych, czyli o dwa złote mniej niż przed tygodniem. To towar typowo sezonowy.
-
Kapusta – ceny skupu w spółdzielniach:
- biała – 1,80-2,60 zł/szt.
- czerwona – 2,00-2,30 zł/szt.
- włoska – 1,80-2,50 zł/szt.
- pekińska – 2,00-3,50 zł/szt.
- źródło IERiGŻ
Zbiory się udały, a tylko niewielka ich część zagospodarowana zostanie przez przetwórnie. Większość trzeba szybko sprzedać.
Zarobią za to ci, którym udała się kapusta, a to nie było w tym roku łatwe. Już drugi sezon z rzędu ceny są wysokie. I to niezależnie od rodzaju.
Biała, czerwona, włoska czy pekińska, każda z nich kosztuje więcej niż tydzień temu i znacznie więcej niż przed rokiem.
-
Warzywa – ceny skupu w zakładach:
- zielony groszek – 0,92-1,10 zł/kg
- ogórki 6-9 cm – 1,70 zł/kg
- źródło IERiGŻ
Tyle spółdzielnie, a w zakładach przetwórczy na razie ruszył skup zielonego groszku i ogórków.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź