Wbrew ekonomicznej logice, rośnie podaż, rosną ceny. Bo choć warzyw przybywa, przybywa i problemów. Głównym zmartwieniem plantatorów są kłopoty z utrzymaniem odpowiedniej jakości. A najpilniej śledzone teraz informacje, to oczywiście prognoza pogody. Bo deszcz, to teraz wróg numer jeden.
Nieustająca wilgoć chyba najbardziej daje się we znaki plantacjom kalafiorów. Dobra jakość jest więc w cenie. Na największe podwyżki – rzędu 30 groszy za sztukę – zdecydowały się spółdzielnie ogrodnicze. Wzrost – choć niewielki – zauważalny jest tez w zakładach przetwórczych.
-
KALAFIORY:
- spółdzielnie ogrodnicze teraz – 2,10 zł/szt.
- spółdzielnie ogrodnicze tydzień temu – 1,80 zł/szt.
- zakłady przetwórcze teraz – 1,15 zł/szt.
- zakłady przetwórcze tydzień temu – 1,13 zł/szt.
- wg IERiGŻ
Wbrew wcześniejszym obawom nie ma za to problemów z podażą pomidorów. I firmy dają temu wyraz w cenach. Kilogram pomidorów do mrożenia kosztuje średnio 60 groszy. To o 10 groszy mniej niż rok temu. Tańsze są także te do tłoczenia.
-
POMIDORY – zakłady przetwórcze:
- do mrożenia teraz – 0,59 zł/kg
- do mrożenia rok temu – 0,70 zł/kg
- do tłoczenia teraz – 0,33 zł/kg
- do tłoczenia rok temu – 0,35 zł/kg
- wg IERiGŻ
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź