Na mięsnym rynku stabilnie, nawet poniedziałkowe święto nie spowodowało dużych zawirowań. Większość zakładów cenników nie zmienia od 4 tygodni.
Ale podobno tylko oficjalnie, bo przy indywidualnych negocjacjach nie są już tak stanowcze. Nowością są, te wciąż nieliczne firmy, które aby zdobyć surowiec wprowadziły podwyżki, nawet 25 groszowe. I choć jedna jaskółka wiosny nie czyni, to kierunek jest czytelny – w górę.
Reszta przetwórców wciąż wyznaje filozofię, że raz można być na początku raz na końcu, ale zawsze trzeba pilnować się peletonu. I swoje cenowe decyzje uzależniają od tego co zrobi konkurencja. To co dziś czeka rolników punktach skupu to około 5 złotych za klasę S i E. Klasa U poniżej 5 złotych za kilogram, klasa R powyżej 4.
-
TUCZNIKI wg wbc:
- S – 4,80 – 5,30 zł/kg
- E – 4,70 – 5,20 zł/kg
- U – 4,50 – 4,90 zł/kg
- R – 4,00 – 4,55 zł/kg
- O – 3,50 – 4,05 zł/kg
- P – 2,90 – 4,05 zł/kg
- źródło ZM
Zdaniem przetwórców dopiero za 2-3 tygodnie, czyli po kolejnym długim weekendzie będzie można coś więcej powiedzieć o tendencjach. Wiele zależy od handlu, a tu na razie import wciąż psuje im szyki. Na targowiskach nadal tanio. We wszystkich województwach cena minimalna prosiąt spadła poniżej 200 złotych za parę, na Lubelszczyźnie nawet poniżej 100.
-
PROSIĘTA – targowiska:
- woj. lubelskie – 80 – 170 zł/parę
- woj. świętokrzyskie – 100 – 150 zł/parę
- woj. mazowieckie – 120 – 200 zł/parę
- woj. łódzkie – 130 – 240 zł/parę
- woj. opolskie – 140 – 160 zł/parę
- woj. pomorskie – 140 – 200 zł/parę
- woj. podlaskie – 140 – 260 zł/parę
- woj. małopolskie – 160 – 320 zł/parę
- źródło ODR
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź