Ze względu na srogą zimę znacznie opóźniła się nieśność u strusi, dlatego w tym roku część kontraktów na jaja podpisanych z sieciami handlowymi nie zostanie zrealizowana.
Jaj jest czterokrotnie mniej niż rok temu o tej samej porze. Ten problem nie zostanie rozwiązany przed Świętami Wielkanocnymi, kiedy zapotrzebowanie na okazałe pisanki jest największe.
Mimo małej podaży strusich jaj w tym roku ich ceny nie wzrosły. Jedna sztuka kosztuje maksymalnie 60 złotych.
-
JAJA STRUSIE W HURCIE:
- 2008 – 50 zł/szt
- 2009 – 50-60 zł/szt
- 2010 – 50-60 zł/szt
Nie ma natomiast przestojów w sprzedaży żywych ptaków. Podaż jest spora, bo opłacalność produkcji ze względu na tanie zboża znacznie się poprawiła.
-
ŻYWIEC STRUSI W HURCIE:
- 2008 – 6,00-7,00 zł/kg
- 2010 – 7,00-8,00 zł/kg
Na handel nie można narzekać, ale odbiorcami są głównie restauratorzy i właściciele sklepów z Czech, Szwajcarii, Niemiec i Francji. Kilogram żywca kosztuje teraz od 7 do 8 złotych. To o złotówkę więcej niż dwa lata temu. Natomiast w tym samym okresie nawet o połowę spadły ceny surowych skór ze strusi wysyłane do Korei.
-
SUROWE SKÓRY ZE STRUSI:
- I klasa – rok 2008: 50-64 zł/kg | rok 2010: 29-35 zł/kg
- II klasa – rok 2008: 35-43 zł/kg | rok 2010: 19-20 zł/kg
- III klasa – rok 2008: 20 zł/kg | rok 2010: 8-10 zł/kg
Już na przełomie tego i poprzedniego roku było to widać. I sytuacja nie uległa zmianie na lepsze. Za surową skórę pierwszej klasy można teraz otrzymać najwyżej 35 euro.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź