Tymczasem na światowy rynek rzepaku zawitało uspokojenie. Od dwóch tygodni cena za tonę na giełdzie Matif krąży wokół 375 euro. Maklerzy spodziewali się, że po ogłoszeniu najnowszych szacunków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa dotyczących światowej produkcji nasion stawki zaczną piąć się w górę.
Raport mówi, że tegoroczna produkcja sięgnie zaledwie 57 milionów ton – o 5 procent mniej w porównaniu z ubiegłym sezonem. To jednak nie wystraszyło przetwórców i ceny nie wzrosły. Podobnie sytuacja wygląda na krajowym rynku.
Według ostatnich szacunków Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku zbiory będą na poziomie około 2 milionów ton, a więc niższe o blisko jedną czwartą. Niesprzyjająca pogoda popsuła rolnikom szyki. Na polach wciąż pozostało jeszcze około 10 procent rzepaku do skoszenia.
Zarówno producenci, jak i przetwórcy, przyznają, że nasiona są drobne, a plony z hektara sięgają zaledwie 3 ton. Dodatkowy problemem może stanowić jakość dostarczanego zakładom rzepaku.
Surowiec, który teraz trafia do przetwórców coraz częściej jest porośnięty – w skali całej produkcji może to być nawet 5 procent.
-
Rzepak poza kontraktacją:
- z odbiorem we wrześniu – 1440 – 1450 zł/t
- z dostawą do portów – 1430 – 1440 zł/t
- zakłady tłuszczowe teraz – 1300 – 1380 zł/t
- zakłady tłuszczowe z umową na przyszły rok – 1380 – 1400 zł/t
Zakłady powoli zapełniają magazyny, a rolnicy próbują uzyskać jak najlepszą cenę. Na wolnym rynku z odbiorem nasion od 1 września można uzyskać nawet 1450 złotych za tonę, a dostarczając surowiec np. do portów 1440.
-
Rzepak kontraktacje:
- Organika-Azot – 1360 zł/t
- Dalgety, Kruszwica – 1380 zł/t
- Komagra, Glencore – 1390 zł/t
- Wilmar, Kamex, Polskie Młyny, Agro Corn, Bastik, Lorgan Wejherowo – 1400 zł/t
- Elstar Oils – 1415 zł/t
- Bodaczów, Pertoestry, Agro-Mat, MOSSO – 1420 zł/t
Ale rzepak musi mieć niewiele zanieczyszczeń i niską wilgotność. Nieco skromniej wyglądają cenniki zakontraktowanych wcześniej nasion.
Zakłady tłuszczowe czy firmy biopaliwowe płacą za nie średnio 1390 złotych.
Stella Norowska-Woldańska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź