Owoce i warzywa – ceny z dn. 24.11.2010.

Towaru mało, ale klientów jeszcze mniej. Cła w eksporcie na wschód skutecznie ograniczają wysyłki naszych warzyw i owoców. Handlowcy liczą na ich obniżenie od pierwszego grudnia.

Ale na razie wysłane transporty z okolic Sandomierza można policzyć na palcach. Przed rokiem były ich w setki. Ale wtedy ceny najładniejszych jabłek sięgały 80 groszy za kilogram teraz dochodzą do 2 złotych.

A co dzieje się u nas? Skup jabłek praktycznie stanął, coraz mniej zakładów zajmuje się ich przerobem. I chociaż przetwórnie nie kupiły surowca tyle ile chciały, na więcej nie mają teraz szans. Owoce zamknięte są w chłodniach. Trwa za to skup cebuli, kalafiorów, brokułów oraz warzyw korzeniowych. Tam gdzie rośnie podaż spadają ceny.

Ale i tak są z reguły dwa razy wyższe niż przed rokiem. Cebula kosztuje w skupie prawie półtora złotego za kilogram. Kapusta ponad 60 groszy. Selery prawie złotówkę. Droższe są także kalafiory i brokuły. Tylko ceny marchwi i pietruszki prawie bez zmian.

  • WARZYWA – ceny skupu w zakładach:

  • cebula obierana – 1,30 – 1,55 zł/kg
  • kapusta biała – 0,50 – 0,80 zł/kg
  • kalafiory – 1,30 – 1,80 zł/kg
  • brokuły – 1,70 – 2,20 zł/kg
  • marchew – 0,24 – 0,26 zł/kg
  • pietruszka – 0,85 – 0,87 zł/kg
  • selery – 0,90 – 0,95 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Jak zawsze o tej porze roku drożeją warzywa ciepłolubne. To już końcówka krajowych pomidorów, ogórków i papryki. Choć ciepły listopad spowodował, że sezon na tą ostatnią trwa wyjątkowo długo.

  • WARZYWA ceny skupu w spółdzielniach:

  • papryka czerwona – 3,50 – 6,90 zł/kg
  • papryka zielona – 1,50 – 2,50 zł/kg
  • pomidory – 5,00 – 6,30 zł/kg
  • ogórki – 7,28 – 9,00 zł/kg
  • źródło IERiGŻ

Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP 326