Leczy, odchudza i poprawia humor. Nie chodzi jednak o cudowną tabletka, ale nasz swojski… owies. Jego właściwości odkryli i wykorzystali wrocławscy naukowcy. Warto zwrócić uwagę na żywieniowe rewelacje prosto z laboratorium i może… zasiać owies. Naukowcy twierdzą, że to właśnie zboże jest wręcz bezcenne.
Joanna Harasym z katedry biotechnologii zafascynowana jest owsem, najbardziej wartościowym z polskich zbóż.
Joanna Harasym – Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu „Cały świat USA, Finlandia doceniają znaczenie owsa i tam uprawy wzrastają z roku na rok”.
W Polsce wręcz przeciwnie. Spożycie produktów zawierających owies jest kilkakrotnie niższe niż w innych krajach.
Daniela z Wrocławia „Nie lubię…”
Maria Szatkowska – mieszkanka Wrocławia „Lubię, ale nie gotuje”.
A kto nie je płatków owsianych, robi błąd.
„Owies zawiera szereg substancji psychoaktywnych, które tonizują układ nerwowy i wprawiają nas w dobry humor…”.
Płatki owsiane, błonnik, mąka z owsa polecana jest także tym, którzy borykają się z nadwagą i chorym na cukrzycę, bo owies zawiera cenny składnik zwany betaglukanem.
„Oddziałuje w ten sposób aktywuje układ immunologiczny, w jelitach tworzy żele, które utrudniają wchłanianie substancji niepożądanych”.
Joanna Harasym wymyśliła instalację do bio-rafinacji owsa i otrzymywania betaglukenu. Prace toczą się we wrocławskim Parku Technologicznym. A naukowcy są juz o krok do uzyskania remedium na najpoważniejsze dolegliwości cywilizacyjne – cukrzyce i otyłość.
Jadwiga Jarzębowicz/OTV Wrocław Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź