Rosjanie bronią swój rynek przed mięsem nie spełniającym norm jakościowych, tymczasem sami mają w tym względzie wiele do poprawienia. Według informacji rosyjskich weterynarzy prawie połowa produkowanego u nich mięsa drobiowego nie spełnia standardów.
Nadmierne ilości antybiotyków, bakterie salmonelli i dużo wody w mięsie – to główne zarzuty pod adresem producentów mięsa drobiowego. Winni są zarówno hodowcy jak i przetwórcy. A wszystko przez chęć sprostania wciąż rosnącemu popytowi na drób. Związki drobiarzy odpierają zarzuty. Producenci uważają, że krytyka służb weterynaryjnych jest nieuzasadniona, np. w przypadku salmonellozy. W Rosji nie notuje się zwiększenia zachorowań po spożyciu jaj czy mięsa. Przetwórcy twierdzą także, że w ostatnich latach jakość drobiu bardzo się poprawiła, a produktów nie spełniających norm jakości jest na rynku nie więcej niż 2 procent.
Anna Katner Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź