Jedni stawiali na spadki, drudzy liczyli na wzrosty.
Tymczasem według GUS średnie ceny skupu mleka w lutym były identyczne jak w styczniu. 1 złoty 2 grosze za litr, to stawka jaką od początku roku płacą rolnikom zakłady mleczarskie.
-
Ceny skupu mleka:
- XII 2009 – 1,05 zł/l
- I 2010 – 1,02 zł/l
- II 2010 – 1,02 zł/l
Niestety mleczarze nie pozostawiają złudzeń, lepiej na razie nie będzie. Poziom powyżej złotego za litr bardzo trudno będzie utrzymać. Przynajmniej na razie.
A oto najnowsza statystyka. Na pierwszym miejscu wciąż niezagrożone Podlasie ze średnią ceną złotego i prawie 13 groszy za litr. Na drugim biegunie ze stawką poniżej 90 groszy za litr nadal Podkarpacie.
-
Mleko – ceny skupu:
- woj. podlaskie – 1,13 zł/l
- woj. warmińsko-mazurskie – 1,06 zł/l
- woj. zachodniopomorskie – 1,03 zł/l
- woj. mazowieckie – 1,01 zł/l
- woj. wielkopolskie – 1,00 zł/l
- woj. łódzkie – 0,93 zł/l
- woj. małopolskie – 0,91 zł/l
- woj. podkarpackie – 0,89 zł/l
Wszystkiemu winne jest osłabienie popytu i spadek cen na rynkach zewnętrznych. A właśnie tam trafia ponad 1/5 naszej produkcji mleczarskiej. Masło, mleko w proszku czy serwatkę sprzedajemy znacznie taniej niż w IV kwartale ubiegłego roku.
-
Artykuły mleczarskie – hurtowe ceny zbytu:
- mleko w proszku – 6,50–7,20 zł/kg
- masło w blokach – 9,50–10,50 zł/kg
- sery dojrzewające Podlaski, Morski, Zamojski – 10,50–11,00 zł/kg
Dziś mleko w proszku udaje się sprzedać po 7 złotych za kilogram, cena minimalna masła w blokach spadła poniżej 10 złotych, podstawowe sery żółte kosztują niecałe 11 złotych. Zdaniem mleczarzy optymistyczne jest tylko to że spożycie mleka rośnie.
Agnieszka Niemcewicz Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź