Stabilizacja na niskim poziomie, tak wygląda ostatnio rynek mleka.
Za surowiec dostarczony do mleczarni w sierpniu rolnicy dostali średnio 86 groszy. Tyle samo co w lipcu, ale o 10 % mniej niż przed rokiem i aż o 1/3 mniej niż w rekordowym grudniu 2007 roku.
Hodowcy tracą cierpliwość, a eksperci przekonują – nie warto rezygnować z produkcji, bo teraz może być już tylko lepiej.
- Mleko – ceny skupu:
- sierpień 2009 – 0,86 zł/l
- lipiec 2009 – 0,86 zł/l
- sierpień 2008 – 0,95 zł/l
- grudzień 2007 – 1,32 zł/l
Co roku IV kwartał, to dla mleczarzy najlepszy czas. Unijna interwencja też zaczyna przynosić efekty. Ceny artykułów mleczarskich na światowych rynkach idą w górę i to tylko kwestia czasu kiedy podwyżki dojdą do nas. Potrzebujemy 2-3 miesięcy wyraźnego ożywienia w handlu, żeby podnieść ceny skupu – tłumaczą mleczarze.
- Artykuły mleczarskie – hurtowe ceny zbytu:
- masło w blokach – 9,40 – 10,00 zł/kg
- sery dojrzewające: Podlaski, Morski, Zamojski – 9,50 – 9,90 zł/kg
- mleko w proszku – 6,60 – 7,10 zł/kg
Pierwsze jaskółki widać. Masło w blokach kosztuje już prawie 10 złotych za kilogram, to o złotówkę więcej niż przed rokiem. Podobnie sery. Cena mleka w proszku dochodzi już do 7 złotych za kilogram.
- Mleko – ceny skupu:
- woj. podlaskie – 0,94 zł/l
- woj. dolnośląskie, opolskie – 0,92 zł/l
- woj. wielkopolskie – 0,90 zł/l
- woj. mazowieckie, łódzkie – 0,80 zł/l
- woj. podkarpackie – 0,78 zł/l
Ale na razie sytuacja w punktach skupu wygląda tak: szczęśliwców, którzy za litr mleka dostają ponad 90 groszy znaleźć można tylko na Podlasiu, Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie.
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź