Mięso – ceny z dn. 19.10.09.

Na hamulcu. Tak nowy tydzień rozpoczynają firmy mięsne. Trudno znaleźć punkty skupu, gdzie ceny żywca wieprzowego spadałyby nadal. A jeszcze trudniej takie, gdzie pięłyby się w górę. I choć stawki ani drgną, dla hodowców nadal nie mamy dobrych wieści. Zdaniem przetwórców – przed nami okres kolejnych spadków.

W rozliczeniu za żywą wagę, ceny tkwią więc przynajmniej od tygodnia na poziomie 3 złotych 70 groszy za kilogram żywca. To najczęściej występująca stawka. Na nieco więcej mogą jedynie liczyć tylko stali dostawcy.

W klasyfikacji poubojowej nawet w najwyższej klasie „S” ceny nie przekraczają 5 i pół złotego za kilogram. Niższe klasy kosztują średnio o złotówkę mniej.

  • TUCZNIKI wg wbc:
  • S – 5,20 – 5,50 zł/kg
  • E – 5,14 – 5,40 zł/kg
  • U – 4,90 – 5,20 zł/kg
  • R – 4,50 – 4,80 zł/kg
  • O – 4,10 – 4,60 zł/kg
  • P – 3,70 – 4,40 zł/kg

Za to na krajowych targowiskach taniej. I choć Małopolska wciąż zamyka notowania, ceny maksymalne prosiąt nie przekraczają 440 złotych za parę. Najtaniej tym razem na Pomorzu.

  • PROSIĘTA:
  • woj. pomorskie – 240 – 320 zł/parę
  • woj. kujawsko-pomorskie – 250 – 290 zł/parę
  • woj. mazowieckie – 260 – 400 zł/parę
  • woj. podlaskie – 280 – 420 zł/parę
  • woj. opolskie – 320 – 340 zł/parę
  • woj. małopolskie – 390 – 440 zł/parę

Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP