Chude czasy na rynku żywca, jeszcze chudsze na rynku mięsa. Trudno mówić o konkretnym i zdecydowanym zainteresowaniu, jeszcze trudniej o handlu. Sprzedają się tylko śladowe ilości surowca. Firmy wciąż mają spore zapasy i jeżeli decydują się na zakupy, to tylko niewielkie. Dla podtrzymania bieżącej produkcji.
Tak jest na przykład ze schabem. Część zakładów zgromadziła sporo tego towaru z Hiszpanii, kiedy można go było kupić po atrakcyjnych cenach. Teraz kilogram tego mięsa na krajowym rynku kosztuje blisko 18 złotych. Schab importowany jest wyceniany na 13.
- SCHAB BEZ KOŚCI – giełdy towarowe:
- kraj – 12,00 – 17,90 zł/kg
- import – 13,00 zł/kg
Coraz trudniej o dobre oferty z zachodu Europy. Główny powód to podwyżki, które po kilku miesiącach przerwy, zagościły na tamtejszych rynkach. Ale jak uważają eksperci, marsz cen w górę powstrzyma duża produkcja taniej wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych.
A na naszym podwórku już zagościły obniżki. Zupełnie nie sprzedaje się karkówka, trudno o chętnych na szynkę.
- WIEPRZOWINA – giełdy towarowe:
- karkówka – 9,25 – 14,00 zł/kg
- szynka – 9,00 – 12,50 zł/kg
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź