Mało chętnych, mało transakcji. Handel mięsem zupełnie stoi, a może nawet leży. Nie ma zainteresowania ani półtuszami, ani przodkami. Ceny półtusz spadły poniżej 6 złotych za kilogram.
Po letnim popycie na mięsa drobne, nie ma już śladu. Mimo atrakcyjnych ofert słabo sprzedają się też elementy wieprzowe: schab, szynka czy karkówka.
Handlowcy i przetwórcy liczą na ożywienie. Bo jak na razie, jeśli już coś się sprzedaje to tylko łopatka. Ceny importowanej i krajowej na zbliżonym poziomie, około 6 złotych za kilogram.
Na pozostałe elementy transakcje zawierane są sporadycznie, tak że trudno nawet mówić o obowiązujących stawkach, bo praktycznie ich nie ma.
- Tłuszcze – ceny transakcyjne:
- słonina – 3,00 – 3,20 zł/kg
- tłuszcz drobny twardy – 2,30 – 2,80 zł/kg
- skórki – 0,90 – 1,00 zł/kg
Nawet na tłuszcze, którym z reguły koniec roku sprzyjał, bo chętnie kupowali je eksporterzy, teraz trudno znaleźć nabywców. Ceny skórek spadły już poniżej złotówki.
Słonina kosztuje około 3 złotych. Wyjątkiem jest tłuszcz twardy, którego ceny rosną doganiając powoli notowania słoniny. To jedyny towar którego brakuje, a to ze względu na mniejsze uboje żywca.
Małgorzata Motecha-Pastuszko Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź