Materiał siewny – co warto wiedzieć?

Materiał siewny to pojęcie dobrze znane w rolnictwie. Materiałem siewnym określa się części roślin służące do rozmnażania, np. nasiona i ziarna. Co ciekawe, jest to pojęcie przydatne nie tylko zawodowym rolnikom.

Coraz częściej nasionami i ziarnami interesują się osoby, które decydują się na uprawę roślin na własny użytek na prywatnych działkach. Obecnie coraz więcej sklepów z nasionami oferuje sprzedaż ziarna oraz szeroki wybór materiału siewnego, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Co warto wiedzieć na ten temat? Na co zwrócić uwagę?

Materiał siewny – czym jest?

Jak już wiemy, materiałem siewnym nazywamy części roślin służące do rozmnażania. Mogą być to nie tylko nasiona i ziarna, ale również owoce, bulwy, cebule czy kłącza. Materiał siewny dzielimy na:

  • części generatywne, do których należą nasiona, owoce oraz części owoców,

  • części wegetatywne, które obejmują wszelkie bulwy, cebule, kłącza, rozłogi, korzenie spichrzowe.

Materiał siewny – na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze odpowiedniego materiału siewnego warto sprawdzić, czy odpowiada ono określonym normom jakościowym. Co to oznacza w praktyce? Sklepy z nasionami oferujące sprzedaż ziarna i nasion powinny posiadać dokładne informacje na temat pochodzenia i odmiany rośliny.

Samo ziarno powinno być wolne od zanieczyszczeń, zalążków chwastów, chorób oraz szkodników. Powinno mieć charakterystyczną dla gatunku barwę oraz zapach, a także odpowiednią masę oraz energię i zdolność kiełkowania.

Wszystkie te informacje powinny zostać udostępnione przez producenta a sam gatunek materiału siewnego powinien zostać dokładnie opisany. Warto dodać, że jakość materiału siewnego w dużej mierze zależy od warunków atmosferycznych podczas zbioru oraz przede wszystkim warunków przechowywania.

Charakterystyka nasion – sprzedaż ziarna

W poniższych zestawieniu prezentujemy najbardziej popularny materiał siewny do uprawy. Przedstawiamy krótką charakterystykę kilku poszczególnych odmian, uwzględniającą specyfikę roślin oraz warunki uprawy.

Gorczyca

Gorczyca jest rośliną o szerokim zastosowaniu kulinarnym o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest rośliną międzyplonową i może być uprawiana praktycznie na każdym rodzaju gleb. Kwiaty gorczycy są chętnie oblatywane przez pszczoły. Gorczyca wykorzystywana jest przez rolników jako poplon na zielony nawóz – wzbogaca glebę i utrzymuje jej wysoką jakość.

Sprzedaż ziarna gorczycy jest bardzo popularna ze względu na właściwości mątwikobójcze rośliny. Jej uprawa przyczynia się do redukcji populacji nicieni w glebie o 30-50%. Ziarna gorczycy należy kupować jedynie ze sprawdzonych źródeł posiadających świadectwa kwalifikacji.

Facelia błękitna

Facelia błękitna jest królową wśród roślin miododajnych. Oprócz tego, ta wszechstronna roślina może być również źródłem zielonego nawozu, jak również rośliną ozdobną. To mało wymagająca roślina jednoroczna, która świetnie radzi sobie w każdej glebie ogrodowej, nawet podczas trudnych warunków – suszy czy jesiennych chłodów.

Może być wysiewana od wiosny do późnego lata, ponieważ posiada krótki okres wegetacji wynoszący 3 miesiące. Kwitnienie, które trwa 5 tygodniu, rozpoczyna już po 50 dniach od wysiewu.

Słonecznik

Ta popularna roślina jest mało wymagająca i nadaje się do wysiewu nawet na trudne gleby. Dobrze znosi upały oraz susze. Słonecznik ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość oleju linolowego. Optymalny termin zbioru rośliny przypada, gdy obrzeże kapelusza jest wyschnięte i nabiera brązowego koloru.

Rzodkiew oleista

Rzodkiew oleista posiada wysokie właściwości poprawiające jakość gleby. Ze względu na wysoką masę korzeniową doskonale spulchnia i napowietrza podłoże. Dodatkowo, roślina posiada właściwości ograniczające ilość cyst mątwika w glebie. Rzodkiew oleista sprzedawana jest głównie jako materiał paszowy.

To zaledwie kilka przykładów materiału siewnego wykorzystywanego w rolnictwie. Aby poznać pełen asortyment ziaren na sprzedaż warto odwiedzać dedykowane ku temu sklepy z nasionami, np. https://nasionawronkowski.pl