Gwałtowne i zupełnie niespodziewane podwyżki kurczaków na giełdach towarowych. Tak dużych zmian w tak krótkim czasie nie było dawno. A wszystko przez braki żywca na krajowym rynku. I chociaż były domysły, że ta sytuacja może być związana z dioksynowym problemem ferm niemieckich, na domysłach się skończyło.
Główną przyczyną – zdaniem maklerów – jest luka w cyklu produkcyjnym kurczaków. Hodowcy zwykle mieli problem ze sprzedażą większych ilości towaru na początku nowego roku, bo handel był kiepski. Dlatego chów jest tak planowany, żeby w tym czasie nie oddawać większych ilości kurczaków do uboju. Ceny najbardziej chodliwych elementów wzrosły średnio o złoty 10 groszy za kilogram w porównaniu z cenami piątkowymi.
Za tuszki trzeba zapłacić nawet 5 złotych 80 groszy, ćwiartki kosztują maksymalnie 4 złote 80 groszy, choć w tym przypadku rozpiętość cen jest bardzo duża. Stawki za filety krajowe z kurczaków dochodzą już do 12,5 złotego za kilogram.
-
KURCZAKI – giełdy towarowe – ceny transakcyjne:
- tuszki – 5,70-5,80 zł/kg
- ćwiartki – 4,00-4,80 zł/kg
- filety – 12,00-12,50 zł/kg
Na razie nie ma dużych różnic tylko w przypadku skrzydełek i mrożonych podrobów, czyli towaru, którym jest mniejsze zainteresowanie. Ale za kilka dni i tu mogą wystąpić różnice. Podobnie większe zmiany ze względu na podwyżki cen kurczaków, mogą za chwilę być widoczne w cennikach indyków-oceniają maklerzy.
Anna Borowska Redakcja Rolna TVP
Zostaw odpowiedź